O explozie la mii de ani-lumină de Pămînt va crea o „nouă stea” pe cerul nopții

În timp ce o supernovă reprezintă moartea explozivă a unei stele masive, nova se referă la explozia bruscă și scurtă a unei stele colapsate, cunoscută sub denumirea de pitică albă.

T Coronae Borealis, cunoscută și sub numele de „Steaua Arzătoare”, este un sistem binar care include o pitică albă moartă și o gigantă roșie bătrînă – acest tip de stele se formează atunci cînd stele își epuizează rezerva de hidrogen necesară fuziunii nucleare și începe să moară, scrie CNN.

În aproximativ 5 sau 6 miliarde de ani, Soarele nostru va deveni și el o gigantă roșie, perioadă în care steaua se va umfla și va crește pe măsură ce eliberează straturi de materie și, cel mai probabil, va evapora toate planetele interne ale sistemului solar – totuși, soarta Pămîntului rîmîne incertă, potrivit NASA.

La fiecare 79 de ani, T Coronae Borealis trece printr-un eveniment exploziv. Cele două stele din acest sistem sînt destul de apropiate pentru a interacționa între ele în mod violent. Giganta roșie devine tot mai instabilă și se încălzește tot mai mult pînă cînd trece printr-o reacție termonucleară rapidă, în urma căreia se va produce nova.

T Coronae Borealis a trecut ultima oară printr-un moment exploziv în 1946, iar astronomii sînt acum foarte atenți la acest sistem stelar. „Cele mai multe nove au loc în mod neașteptat, fără avertisment”, a spus William J Cooke, șeful Biroului pentru Mediile Meteorice de la NASA.

„Însă, T Coronae Borealis este una dintre cele 10 nove recurente din galaxie. Știm de la ultima erupție din 1946 că steaua va slăbi în intensitate pentru ceva mai mult de un an, înainte de a crește rapid în strălucire.” „T Coronae Borealis a început să se diminueze în martie anul trecut, așa că unii cercetători se așteaptă că va deveni o nova în orice moment, de acum și pînă în septembrie.

Dar incertitudinea momentului în care se va produce este de cîteva luni – nu putem să estimăm mai precis cu ceea ce știm acum.” Sistemul stelar se află la 3.000 de ani-lumină de Pămînt și, în mod normal, este prea puțin luminos pentru a putea fi zărit cu ochiul liber. În momentul de intensitate maximă, va fi la fel de luminos ca Steaua Polară.

Odată ce nova se aprinde, va arăta ca o nouă stea care a apărut pe cer și care va fi vizibilă doar pentru cîteva zile fără echipament special și puțin mai mult de o săptămînă, dacă folosim un binoclu. Ea se va stinge treptat și va dispărea pentru următorii 80 de ani. Astronomii vor observa nova folosind Telescopul Spațial Hubble și Observatorul Swift Neil Gehrels.

Cooke își amintește de ultima novă pe care a văzut-o – Nova Cygni, în 1975: ar trebui să fie la fel de strălucită precum nova care se va produce în T Coronae Borealis. Despre Nova Cygni se crede că nu va mai exploda vreodată.


Preluat de la: Noi.md