Cum va arăta cel mai mare avion din lume. Ce va transporta

Pentru a nu contribui la poluarea aerului, avionul va folosi combustibil sustenabil și va avea nevoie de o simplă pistă de pămînt bătătorit sau pietriș pentru a ateriza. Avionul va putea ateriza pe piste de doar 1.800 de metri, „ceva ce nicio aeronavă comercială mare nu a reușit” pînă acum.

Volumul calei va fi de 7.700 de metri cubi – destul cît să țină trei piscine olimpice, de 12 ori mai mult decît un Boeing 747-400, care este și cu 38 de metri mai scurt. WindRunner va avea o lungime de 108 metri.

Avionul va avea o anvergură a aripilor de 80 de metri, cît patru piste de bowling aranjate una în lungul celeilalte. WindRunner va fi mai mare chiar și decît avionul Antonov An-225, cel mai greu avion construit vreodată, care a fost distrus la începutul invaziei din Ucraina. Radia, compania care dezvoltă proiectul, susține că operațiunile comerciale ale primei flote de avioane WindRunner ar putea începe cel mai devreme în 2027. Bloomberg a estimat că, pînă în 2025, se vor investi 10 trilioane de dolari în parcurile eoliene construite pe pămînt.

Aceste avioane vor permite instalarea uriașelor turbine GigaWind, dezvoltate de partenerii Radia, printre care se numără cinci dintre primii șase producători de turbine eoliene din lume. Palele rotorului unei turbine eoliene ajung în mod normal la o lungime de 70 de metri sau mai puțin, dar Radia vrea să livreze pale de pînă la 104 metri lungime. Turbinele GigaWind ar putea fi de două sau trei ori mai puternice și tot de două sau trei ori mai profitabile decît cele de azi.


Preluat de la: Noi.md