O adolescentă de 16 ani a preluat pentru o zi funcţia de prim-ministru al Finlandei

Aava Murto, o adolescentă în vârstă de 16 ani, a preluat simbolic joi de la Sanna Marin funcţia de prim-ministru al Finlandei, relatează AFP, citat de agerpres.ro.

După o întrevedere cu ministrul justiţiei, tânăra a declarat presei, în faţa clădirii parlamentului de la Helsinki, că este ”o zi pasionantă” în care ”află lucruri noi despre legislaţie”.

În cursul după-amiezii, Murto, originară din satul Vääksy din sudul Finlandei, urma să se adreseze mai multor deputaţi şi ministrului dezvoltării şi comerţului exterior. Mesajul ei, conform unei declaraţii făcute agenţiei France Presse, este că fetele ”trebuie să-şi dea seama mai bine cât sunt de importante şi că sunt la fel de bune ca băieţii în domeniul tehnologiei”.

Elevă la liceu, Murto este în acelaşi timp o militantă activă pentru problemele climatice şi drepturile omului. Ea intenţionează să vorbească şi despre forţa inovatoare a tineretului: ”Cred că tinerii ar putea să-i înveţe pe adulţi să fie mai inovatori şi să se gândească mai mult la viitor”.

Întrebată dacă are de gând să ajungă într-o bună zi premier în mod real, adolescenta a răspuns: ”Nu eu hotărăsc asta, dar poate că da!”.

Demersul simbolic din Finlanda face parte din campania ”Girls Takeover” (Fetele iau puterea) al organizaţiei caritabile Plan International, care urmăreşte sensibilizarea tinerelor faţă de competenţele informatice şi oportunităţile din domeniul tehnologic, precum şi faţă de hărţuirea online a femeilor.

Adolescente ca Murto vor prelua pentru o zi portofolii ministeriale în Peru, Kenya, Sudan şi Vietnam şi funcţii de conducere la companiile Microsoft, Samsung, Facebook şi Twitter, în ţări cum ar fi Salvador, Guatemala, Filipine sau Olanda. Tot zilele acestea, duminică, ONU marchează Ziua Internaţională a Fetelor.

Finlanda se remarcă în clasamentele internaţionale prin egalitatea de gen, însă nu stă la fel de bine în privinţa ponderii femeilor în companiile de înaltă tehnologie şi în consiliile de administraţie, observă AFP. Sanna Marin a ajuns la 34 de ani cea mai tânără şefă de guvern din lume, în decembrie anul trecut, la conducerea unui cabinet format de o coaliţie de cinci partide de centru-dreapta, toate conduse în momentul respectiv de femei.

Marin nu a avut totuşi o zi liberă miercuri; în cursul dimineţii, ea a participat la negocierea bugetului, iar micul dejun de lucru cu Murto a fost anulat în ultimul minut. Cele două se vor întâlni însă seara, pentru informare.


Preluat de la: Publika.md