Numărul buletinelor de vot pentru diasporă ar putea fi dublat

Comisia Electorală Centrală a amânat pentru mâine aprobarea Raportului cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. În favoarea proiectului au votat doar patru membri CEC, în timp ce sunt necesare minim cinci voturi din nouă.

În raportul elaborat de CEC se regăseşte printe altele şi propunerea de a dubla numărul de buletine de vot pentru o secţie de votare de peste hotare, de la cinci mii, cât este în prezent, la zece mii.

Membrul CEC, Andrei Volentir, susţine că majorarea până la zece mii a buletinelor de vot în diasporă este o exagerare.

„Pentru a evita cheltuielile bugetare neraționale, eu cred că cinci mii buletine de vot, cifra actuală de cinci mii de buletine de vot ar putea fi substituită cu şase mii, cel mult şapte mii de buletine de vot.”, a afirmat membrul CEC, Andrei Volentir.

După ce va fi aprobat, raportul urmează a fi transmis Curții Constituționale pentru validarea alegerilor și validarea mandatului de președinte al Republicii Moldova pentru Maia Sandu. Înalta Curte are la dispoziţie zece zile pentru a valida sau invalida rezultatele, însă nu înainte de soluţionarea contestațiilor depuse în instanţele de judecată.

Vineri, 20 noiembrie, CEC a aprobat procesul-verbal de totalizare a rezultatelor scrutinului prezidenţial, iar liderul PAS, Maia Sandu, a fost declarat preşedintele ales al Republicii Moldova.


Preluat de la: Publika.md