Nu ne temem de iarnă grea. Moldova va primi 80% din gazul solicitat prin intermediul platformei UE (VIDEO)

Prima licitaţie internaţională de procurare a gazului natural pe Platforma Uniunii Europene s-a desfăşurat cu succes. S-a convenit ca pentru Republica Moldova să fie oferite 80% din volumele solicitate, în timp ce pentru Ucraina 100%. Despre asta a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic. 

„Furnizorii internaționali de încredere au răspuns cererii noastre de aproximativ 11,6 miliarde de metri cubi de gaz pentru a furniza un volum total de peste 13,4 miliarde de metri cubi. Acesta este un succes remarcabil. Arată că am avut dreptate să depunem o cerere comună, să folosim puterea colectivă a Europei și să lucrăm împreună pentru a ne umple depozitele de gaz pentru iarna viitoare”, a declarat comisarul european. 

După această licitaţie, cumpărătorii şi vânzătorii pot începe negocierile privind contractele de gaze. Livrările se vor face însă în perioada iunie 2023 – mai 2024. 

Platforma internaţională de achiziţie a fost lansată în martie 2022. Până acum s-au înscris 107 companii, dintre care 77 au participat la prima licitaţie. 


Preluat de la: Publika.md