Nu le pasă de regulile sanitare. Cum se scuză moldovenii, când sunt observați fără mască

În timp ce autorităţile municipale au anunţat că ar putea fi introduse noi restricții, unii locuitori din Capitală nu le respectă nici pe cele existente. Masca a devenit mai mult un accesoriu, iar distanţa socială este tot mai greu de păstrat. Specialiştii spun că nicio măsură nu va avea rezultate dacă oamenii nu vor fi responsabili.

Unii se conformează regulilor epidemiologice doar de ochii lumii. La intrarea în Piaţa Centrală, de exemplu, temperatura abia dacă se măsoară, iar accesul este permis şi cu masca purtată pe barbă.

Clienţii au tot felul de explicaţii care mai de care mai puerile.

– De ce nu purtaţi masca corect?
– Eu numai ce am dat-o jos că am plătit şi nu puteam cu ea.

„Mă scuzaţi am uitat. Nu mi-i comod cu masca, mă înăduş.”

– De ce nu purtaţi masca corect?
– Îmi asudă ochelarii.

„Numai ce am lăsat-o.”

– De ce nu purtaţi masca corect?
– Am întrebat şi eu vânzătorul.

Iar în microbuzele din autogări, călătorii ignoră complet măsurile de protecţie.

– De ce pasagerii dvs. nu poartă mască?
– Pasagerii când ne pornim toţi pun mască.
– Ei toţi acum stau fără mască.
– Asta e treaba lor.

– Când ne pornim o punem.
– Dar până vă porniţi staţi fără mască?
– …

„Ia, uite-te, masca… – Uite-te. Cum nu-i?”

„Iată, e mască? Apoi, ce mai vrei? Lasă că dacă mă îmbolnăvesc, nu mă îmbolnăvesc pentru tine, dar pentru mine.”

Transportul public din Chişinău este unul dintre principalele focare de COVID-19, potrivit epidemiologilor. Pasagerii spun însă că nu au altă soluţie de deplasare.

„Iaca aştept microbuzul 25 de jumătate de oră şi nu vine şi dacă vine e plin şi nu o să stau iar să aştept până a veni alta goală. De nevoie lumea se urcă şi riscă cu sănătatea.”

„Trebuie să fie un interval de circulaţie. Este foarte mare riscul de a lua virusul în transport chiar dacă noi ne protejăm.”

Epidemiologii de la ANSP spun că săptămâna trecută, Republica Moldova a fost pe locul şapte în lume după numărul de decese raportate la un milion de oameni, iar rata de contagiozitate creşte vertiginos de la o săptămână la alta.

„Nivelul nostru de cultură sanitară şi nepăsarea noastră duce la acest ritm de infectare şi a numărului de persoane decedate.”, a afirmat şeful de direcţie în cadrul ANSP, Constantin Spînu.

Luni, primarul Ion Ceban a cerut Comisiei Municipale pentru Situaţii Excepţionale să se întrunească şi să aprobe noi restricţii. Cei de la Direcţia Sănătate vor propune purtarea obligatorie a măştii pe stradă, revizuirea activităţii mai multor agenţi economici şi restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi în weekend.


Preluat de la: Publika.md