NOI MĂSURI ÎN ZIUA ALEGERILOR: Alegătorii care vor fi depistați cu febră vor putea vota

Alegătorii care vor fi depistați cu febră la intrarea în secțiile de votare vor putea să-și exercite dreptul al vot, doar că o vor face diferit. CEC a solicitat Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică să modifice o decizie anterioară. Astfel, Comisia Electorală Centrală a propus ca pentru alegătorii care vor prezenta simptome specifice noului coronavirus, să fie amenajate locuri speciale în aceeași secție de votare.

DORIN CIMIL, președinte CEC:„Oferirea unui spațiu separat și a urnei separate pentru ca persoanele respective, care vor fi diagnosticați cu o temperatură sporită a corpului să poată fi plasați într-un loc special, cu o urnă specială. Se vor efectua și procedurile de dezinfectare, procedurile de numărare cu echipament special.”

Și avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a făcut un apel către autoritățile responsabile să asigure dreptul la vot fiecărui
cetățean.

Ombudsmanul menționează că un aspect care trebuie luat în calcul se referă la organizarea votării persoanelor infectate cu COVID-19 sau aflate în izolare, astfel încât acestea să-și poată exercita dreptul electoral și să nu apară suspiciuni privitor la o eventuală fraudare a alegerilor. 

Anterior, CEC a anunțat că moldovenii care în ziua scrutinului prezidențial nu vor putea ajunge la secțiile de votare din motiv că sunt infectați cu noul coronavirus, vor putea să-și exercite dreptul la vot fie acasă, dacă se află în autoizolare, fie la spital dacă se tratează.

Pentru asta, ei trebuie să solicite urna mobilă. Totodată, funcționarii electorali vor fi obligatoriu echipați cu măști, mănuși și costume speciale. Urna mobilă și echipamentul va fi dezinfectat de fiecare dată când va fi folosit.

Potrivit unei instrucţiuni elaborate de autorități, în ziua scrutinului, secțiile vor fi dotate cu dezinfectanţi, va fi făcută termometria alegătorilor la intrare, iar în interior se va admite un număr redus de persoane. Moldovenii vor fi îndemnați să vină cu propriul pix, iar pentru a evita contactul cu funcționarul electoral, vor prezenta de la distanță, actul în baza căruia își exercită dreptul la vot.


Preluat de la: Publika.md