Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, a fost petrecut marţi pe ultimul drum. Sute de colegi, prieteni sau oameni care i-au admirat talentul şi activitatea s-au adunat să-şi ia rămas bun de la cel supranumit gardianul Cetăţii Soroca. Nicolae Bulat a fost înmormântat cu onoruri militare.
Un sobor de 10 preoţi a oficiat o slujbă de pomenire la Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, un lăcaş de lemn construit pe malul Nistrului.
Ulterior, cortegiul funerar a plecat spre Cetatea Soroca, unde sute de oameni au venit să-i aducă un ultim omagiu. Nicolae Bulat a lucrat 30 de ani în calitate de muzeograf la Cetatea Sorocii şi şi-a investit toată energia în visul de a reabilita monumentul ctitorit de Ştefan cel Mare pentru a apăra Moldova de cetele tătare.
Soţia regretatului istoric spune cu mândrie că Nicolae Bulat putea fi găsit mai uşor la Cetatea Sorocii decât acasă.
„În fiecare zi, în fiecare clipă eu vedeam că el nu este al nostru, că el este al societăţii, al comunităţii, el este omul tuturor. A avut o inimă foarte mare în care noi am încăput cu toţii”, a spus VALENTINA BULAT, soţia lui Nicolae Bulat
Sute de oameni s-au adunat pentru a-şi lua rămas bun de la Nicolae Bulat, muzeograful devenit o adevărată legendă datorită talentului de a povesti:
„Eu sunt din satul vecin, din Rubleniţa, dar veneam aici şi-l ascultam. Foarte bun om a fost, a dat o povaţă oricui. El avea timp pentru fiecare om care îi cerea ajutorul. A fost un mare om al neamului nostru.”
„Eu şi Nicolae Bulat am fost colegi de clasă, am învăţat împreună 8 ani. A fost un om foarte cumsecade. Rar întâlneşti aşa oameni.”
„Un om devotat patriei care a dus faima ţării noastre.”
„Îl cunosc din 1989, când am venit să lucrez profesor de istorie la Colegiul de Arte din Soroca. Dumnealui era deja ghid cunoscut în Soroca şi în Republica Moldova. Dumnezeu să-l ierte. Este foarte trist.”
„E o pierdere mare, deoarece aşa oameni se nasc foarte rar.”
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a promis să realizeze marele vis al lui Nicolae Bulat, cel de a restaura Cetatea Sorocii până la capăt.
„Străjerul acestei cetăţi îşi părăseşte postul. Vom continua astfel încât această cetate să dăinuie veşnic, să fie transmisă generaţiilor următoare, restaurată, dar şi autentică, aşa cum a visat, şi-a dorit şi cum a luptat domnul Nicolae Bulat”, a spus ministrul Culturii.
Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca îi va purta numele lui Nicolae Bulat.
„Vreau să fac un angajament public în faţa dumneavoastră în calitatea mea de manager. Este un angajament de restaurarea a Muzeului de Istorie şi Etnografie Soroca. Acest proiect cu un buget de peste 8 milioane de lei va fi dus la bun sfârşit deşi nu este simplu, nu e deloc simplu. Unul dintre visele lui Nicolae Bulat va fi realizat peste 10 luni”, a declarat IURIE TĂNASE, vicepreşedintele raionul Soroca.
Nicolae Bulat a fost răpus de o boală incurabilă la vârsta de 70 de ani. Istoricul a avut o contribuţie imensă în desfăşurarea primei etape de restaurare a cetăţii Soroca. El a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. De asemenea, mai deţine „Steaua României” în grad de Ofițer şi medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”.
Preluat de la: Publika.md