BNM menţine rata anuală de bază la nivelul de 21,5%. Ce spune expertul economic, Veaceslav Ioniţă

Banca Naţională a Moldovei a decis să menţină rata anuală de bază la nivelul de 21,5 procente. În următoarele luni vor rămâne neschimbate ratele dobânzilor creditelor overnight la nivelul de 23,5 la sută, precum şi a depozitelor overnight – de 19,5 la sută. Decizia a fost luată de BNM în cadrul şedinţei Comitetului Executiv. Totodată, Banca Naţională a estimat că inflaţia ar putea atinge un record în trimestrul patru al anului, apoi se va stabiliza. Expertul economic, Veaceslav Ioniţă, califică decizia BNM drept una precaută, un indiciu că situaţia se va tempera în curând.

„Decizia de azi urmăreşte temperarea în continuare a creşterii preţurilor de consum, atenuarea efectelor secundare ale şocurilor de ofertă, stimularea intermedierii financiare în moneda naţională şi a economisirii în defavoarea consumului”, a spus Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

În acelaşi timp, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, a mai precizat că înăsprirea de până acum a politicii monetare şi anume, majorarea ratei de bază şi rezervele obligatorii pentru a reduce din excesul de lichidităţi de pe piaţă, produc efectele pozitive.

„Noi vedem o temperare a creditării, în special a creditării de consum, ceea ce e un lucru foarte bun. Vedem că oamenii încep să depună depozite la bănci, în special depozite la termen. Încă o dată confirmă ceea ce ne-am dorit noi, ca oamenii să-şi schimbe preferinţele de la consum spre economii”, a declarat Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

Ce ţine de rata inflaţiei anuale, care la sfârşitul lunii august a atins nivelul de 34,3 la sută, guvernatorul BNM a menţionat că aceasta este generată de structura economiei ţării, felul cum e asigurată securitatea energetică, inclusiv lipsa rezervelor. În aceste condiţii, propagarea şocurilor externe are loc mult rapid.

„Inflaţia lunară este de 0,8%, un nivel cu mult mai mic faţă de multe ţări din regiune. Dacă nu vor fi şocuri mari, atunci la sfârşitul trimestrului trei, trimestrul patru vom avea picul inflaţiei, după care inflaţia va începe să meargă pe un trend descendent”, a spus Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

Expertul economic al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, consideră că prin menţinerea ratei de bază, Banca Naţională a acţionat prudent: „O decizie prudentă, optimistă. Am cam ajuns la apogeu. Deja ar trebui să intrăm în zona de stabilitate. Nu cred că se va intra repede. Poate o să fie vreo două-trei luni de inflaţie la nivelul aproximativ de 34-35-36 de procente”.

Următoarea şedinţă a Comitetului Executiv al Băncii Naţionale, în cadrul căreia vor fi revizuite politicile monetare, va avea loc în 8 noiembrie.


Preluat de la: Publika.md