Navalnîi cere Rusiei să-i returneze hainele, probe în ancheta privind otrăvirea cu Noviciok

Activistul rus de opoziţie, Alexei Navalnîi, a anunţat că urme ale agentului neurotoxic Noviciok au fost descoperite pe corpul său. De aceea, el cere spitalului din Omsk, în care a fost internat iniţial, să îi returneze hainele, pentru a fi folosite drept probe ale otrăvirii sale.

Navalnîi presupune că sursa intoxicării sunt anume hainele, care ar fi fost stropite cu Noviciok de către serviciile secrete ruse. Anterior, presa germană a scris că urme ale neurotoxinei au fost descoperite în sângele şi urina opozantului, dar şi pe o sticlă cu apă din care acesta a băut. Subiectul otrăvirii lui Navalnîi a fost abordat la Bruxelles în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene. Oficialii prezenţi la eveniment au declarat că Rusia ar putea fi sancţionată dacă nu va investiga cazul.

„Ne-am alăturat colegilor din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca și Polonia și am adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant Borrell prin care solicităm o implicare activă a Uniunii Europene pe acest subiect, întrucât credem că Rusia ar trebui să își îndeplinească responsabilitățile și să demareze o investigație transparentă și imparțială”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României.

Otrăvirea cu Noviciok a lui Navalnîi a fost confirmată de laboratoare din Suedia şi Franţa. O investigaţie medicală este acum efectuată şi de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Totuşi, Rusia neagă că ar fi implicată în tentativa de asasinare a activistului.


Preluat de la: Publika.md