NATO organizează exerciții cu arme nucleare. Stoltenberg: „Acesta este un antrenament de rutină”

NATO va organiza săptămâna viitoare exercițiile anuale de descurajare nucleară. Exercițiul „Steadfast Noon” va implica 14 membri ai Alianței NATO și avioane cu capacitate nucleară, alături de capabilități suplimentare, cum ar fi aeronave pentru culegerea de informații și de realimentare în zbor, scrie digi.24.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că este un antrenament de rutină, care are loc în fiecare an: „Scopul fundamental al descurajării nucleare a NATO a fost întotdeauna păstrarea păcii, prevenirea și descurajarea agresiunii.” În cadrul exercițiului nu vor fi folosite bombe nucleare cu focos activ, conform Euractiv.

Scopul exercițiului este acela de a se asigura că personalul și echipamentele relevante sunt pregătite.

„Acesta este un antrenament de rutină, care are loc în fiecare an, pentru a menține sistemul nostru de descurajare sigur și eficient”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO s-a referit și la amenințările recente ale Rusiei cu folosirea armei nucleare.

„Amenințările nucleare voalate ale președintelui Putin sunt periculoase și iresponsabile. Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a spus acesta.

„Urmărim îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei. Nu am văzut nicio schimbare în postura Rusiei, dar rămânem vigilenți”, a mai declarat Jens Stoltenberg.


Preluat de la: Publika.md