NASA va da bani companiilor private care aduc roci și praf de pe Lună

Agenția spațială va cumpăra roci de pe suprafața lunară de la companiile care vor face călătoria spre Lună și înapoi. Anunțul face parte din strategia NASA de a încuraja explorarea spațiului de către companii privateinclusiv extracția de materialelor de pe obiecte din spațiu.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, spune că acest lucru nu încalcă tratatul din 1967 care susține că planetele și spațiul ceresc nu pot intra în proprietatea unei țări. NASA încearcă să stabilească „norme de comportament” în spațiu și permită explorarea Lunii de către companiile private, astfel încât să poată sprijini viitoarele misiuni ale astronauților. NASA va considera resursele exploatate ca fiind proprietatea companiei care le aduce pe Terra, iar materialele vor deveni „proprietatea exclusivă a NASA” după cumpărarea lor, relatează The Independent, citează digi24.ro.

NASA vrea ca următoarea sa misiune pe Lună să aibă loc în 2024 și să fie un precursor al

În luna mai, NASA a pregătit scena pentru o dezbatere globală cu privire la principiile de bază care guvernează modul în care oamenii vor trăi și lucra pe Lună, elaborând liniile principale ale ceea ce speră că va deveni un pact internațional pentru explorarea Lunii, denumit Acordurile Artemis. Acest lucru ar permite companiilor să dețină resursele lunare pe care le exploatează – un element crucial pentru a permite contractanților NASA să prelucreze gheața de pe Lună pentru combustibilul rachetelor sau să exploateze minerale lunare pentru a construi platforme de aterizare.


Preluat de la: Publika.md