Murături, compot, zacuscă. Gospodinele, în plin proces de pregătire a conservelor pentru iarnă

Gospodinele sunt în plin proces de pregătire a conservelor pentru iarnă. Femeile spun că muncesc de zor pentru ca beciul să fie plin cu de toate şi pentru a se asigura că vor trece cu bine de sezonul rece care ne aşteaptă. Borcanele cu murături, compot, zacuscă, dar şi alte bunătăţi nu vor lipsi de pe mesele moldovenilor.

În satul Butuceni din Orhei gospodinele muncesc dis-de-dimineaţă pentru a umple cămara cu conserve. Lidia Albot are 64 de ani şi spune că secretul celor mai gustoase murături i l-a împărtăşit mama sa.

„- Vişine în sucul lor pentru plăcinte. După aia am făcut magiun din pere, din mere văratice.
– Aţi umplu beciul?
– Am umplut beciul şi cu legume şi cu salată din roşii, roşii la murat, castraveţi. Secretul este să pui tot ce trebuie în ele şi un pic de suflet. Cu dragoste să lucrezi”, a spus LIDIA ALBOT , locuitoare a satului Butuceni, Orhei.

Şi Nina Ursu povesteşte că a pregătit zeci de borcane cu conserve pentru iarnă, numai bune de savurat împreună cu familia: „Roşii marinate, pastă de tomate, salată de roşii, salată de chiperi cu roşii şi cu ceapă, gogoşari, pastă de gogoşari. Aceştia sunt gogoşarii, i-am spălat, i-am tăiat în bucăţi mai mici, i-am fiert şi am pus coriandru, chiperi, sare, zahăr şi oţet. Îi mâncăm cu fasole, cu carne se mai servesc”.

Femeia mai povesteşte că nu există vară în care să nu gătească castraveţi muraţi şi roşii murate: „Roşiile murate le alegem, le spălăm bine, fierbem apa, punem tot ce este în borcan. Fierbem apa şi turnăm deasupra, de două ori le fierbem, le strângem, asta e”.

Gospodinele spun că cele mai gustoase conserve sunt făcute din legumele proaspăt culese din grădina proprie:

„Asta este al tău, bio, ecologic, cu dragoste în borcan şi plus la asta, eu sunt sigură că chiar când te duci la cineva în gospodărie îţi spune : ” Hai să îţi arăt ce borcane am făcut eu”. Asta este o mândrie şi trebuie să o transmitem mai departe generaţiilor viitoare”.

Gospodinele din ţară dau start sezonului de conserve în iunie atunci când încep să pregătească dulceaţa şi termină în noiembrie când pun varza la murat.


Preluat de la: Publika.md