Munteanu: Platon e radiat din baza INTERPOL. Omul de afaceri: Ciudat când o așa organizație îți indică asupra persecuțiilor politice, iar tu, ca PG dai din… urechi

„Informație oficială că Platon ar fi depus o cerere de azil în Marea Britanie nu avem. Avem informație oficială că el este radiat din baza de date INTERPOL, deci la moment el nu este supus căutărilor.

Nu avem o explicație foarte clară, doar avem informație că este radiat din 2020 cred, dar nu vreau să greșesc.

– Nu e și el în lista aceasta cu schema? (n.n. de corupție care se investighează acum la INTERPOL)

Am mai spus că nu am să vă dau prea multe detalii despre această listă”, a spus Ion Munteanu, deși atunci când a fost întrebat dacă Vladimir Plahotniuc figurează în lista persoanelor radiate ilegal din baza de date INTERPOL, șeful PG a răspuns clar că numele oligarhului fugar nu este în lista transmisă de procurorii francezi.

La rândul său, omul de afaceri, Veaceslav Platon, care nu ascunde că se află la Londra, îl întreabă pe Munteanu de ce nu intentează „un dosar penal pentru persecuție politică, asupra cărui fapt i-a indicat Interpolul”.

„Ciudată dezvăluire din partea Procurorului General. Din 2021, Interpol a respins solicitarea cu privire la darea mea în căutare ca fiind una motivată politic. Avocații mei, sărmanii, s-au săturat să tot traducă discursurile Maiei Sandu, în care ea nu ezita să semene învinuiri și amenințări în adresa mea.

Domnule Munteanu, vă îndemn să citiți cu atenție decizia Interpol și să intentați un dosar penal pentru persecuție politică, fapt asupra căruia v-a indicat Interpolul. Și, înainte de toate, în privința acelei doamne care, acum o săptămână, v-a numit în această funcție.

P.S.: Este surprinzător când, o organizație internațională de ocrotire a normelor de drept îți indică asupra persecuțiilor politice în țara ta, iar tu, fiind Procuror General, dai nedumerit din umeri și… urechi. Unde-i ancheta – cine a dat această comandă politică?”, a comentat Veaceslav Platon pe contul său de Telegram.

Omul de afaceri, Veacelsav Platon a părăsit Republica Moldova în iulie 2021, imediat după alegerile parlamentare anticipate.

Acesta se află la Londra, Marea Britanie, unde a solicitat azil politic.

Pe 14 iunie 2021, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, aceasta fiind definitivă.

Decizia a venit după ce Procuratura Generală a renunțat la acuzațiile în adresa omului de afaceri, Veaceslav Platon în dosarul ce privește frauda bancară.

Pe 20 aprilie 2017, Platon a fost condamnat în acest dosar la 18 ani de închisoare, iar pe 15 iunie 2020, el a fost eliberat din detenție, după patru ani petrecuți după gratiile Penitenciarului nr. 13.


Preluat de la: Unimedia.info