Ce riscă adolescenții care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte

O regulă generală spune că pentru ca organismul să funcționeze perfect este nevoie de un program de odihnă foarte bine stabilit, specialiștii recomandînd 8 ore de somn pe noapte. Problemele pot să apară atunci cînd odihna este insuficientă, dar și cînd este depășit cu mult numărul orelor de somn.

Ce riscă adolescenții care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte?

Se întîmplă de foarte multe ori ca ajunși la vîrsta adolescenței, tinerii să își schimbe total obiceiurile și stilul de viață. Adesea ajung să adoarmă la ore tîrzii din noapte și să se trezească foarte devreme, ceea ce înseamnă că nu mai pot respecta cele 8 ore de odihnă recomandate de specialiști. Cercetătorii au descoperit că adolescenții care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sînt în pericol să dezvolte anumite dependențe, acestea avînd urmări grave în timp.

Statisticile spun că tinerii care nu se odihnesc suficient au de două ori mai multe șanse să consume droguri, băuturi alcoolice sau să fumeze. Mai mult decît atît, capacitatea de învățare poate fi afectată, ceea ce îi poate împiedica pe adolescenți să obțină rezultate bune la școală, potrivit dailymail.co.uk.

“Somnul insuficient la vîrsta adolescenței poate provoca multiple probleme de sănătate, inclusiv la nivel mintal, favorizînd abuzul de substanțe interzise și apariția accidentelor rutiere“, a spus medicul Elizabeth Klerman.

Oamenii de știință din Brigham atrag atenția că atunci cînd dorm foarte puțin, adolescenții pot dezvolta un comportament agresiv și pot ajunge să sufere de anxietate și depresie, lucru care îi poate determina să se gîndească la sinucidere.


Preluat de la: Noi.md