Moscova îi răspunde lui Popșoi: „Nu vom lăsa fără reacție o posibilă nouă expulzare a diplomaților ruși din Moldova”

„Din păcate, la Chișinău se fac concluzii nepotrivite, se pare că sunt hotărâți să intensifice tensiunile în relațiile noastre. În ceea ce privește pașii ostili specifici, indiferent din partea cui vin, cunoașteți că nu a existat niciun caz în care am lăsat astfel de atacuri fără un răspuns adecvat”, a spus oficialul rus, citat de ria.ru.

„Dacă el (n.r. șeful Ministerului de Externe al Moldovei) a făcut într-adevăr această declarație, atunci asta înseamnă un singur lucru – că, din păcate, autoritățile de la Chișinău nu trag concluziile corecte din situația tristă în care politica lor a dus relațiile moldo-ruse, din cauza liniei iresponsabile distructive a Chișinăului oficial, în cel mai de jos punct”, a subliniat Mihail Galuzin.

Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, a răspuns la întrebarea dacă la Chișinău se planifică sau nu o nouă expulzare a unor diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse. „Dacă vor continua acțiuni în detrimentul interesului național al Republicii Moldova, așa cum a fost cazul cu organizarea așa-ziselor alegeri în stânga Nistrului, în detrimentul unei poziții cât se poate de clare a autorităților R. Moldova, cu siguranță această măsură rămâne valabilă, însă trebuie să ne dăm seama că în perspectiva de reciprocitate, riscăm să ajungem, cu Misiunea noastră, în incapacitate de a funcționa și acest lucru trebuie să-l avem în vedere, a subliniat Popșoi.

În iulie 2023, ministrul de Externe de atunci, Nicu Popescu, anunța că Republica Moldova va limita numărul de diplomați de la Ambasada Rusiei din Chișinău.

În aceeași zi, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunța că decizia de echivalare a personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în Republica Moldova este o urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și a tentativelor de destabilizare a situației interne din țara noastră. Totodată, instituția preciza că vor fi constituite 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu.

O zi mai devreme, The Insider scria că, serviciile secrete rusești ar spiona instituțiile statului cu ajutorul unor tehnologii, iar centrul de spionaj al acestora s-ar afla chiar în incinta Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Potrivit investigației, jurnaliștii au numărat antenele de pe acoperișul Ambasadei și au constatat faptul că sunt mai multe decât pe clădirea misiunii diplomatice din Bruxelles. La rândul său, MAEIE a informat că a luat act de investigație și că îl ca convoca pe Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, pentru a oferi clarificări și explicații cu privire la situația creată.

„Tot acest așa-zis-ul „scandal de spionaj” este doar un motiv pentru o decizie, demult luată, privind reducerea numărului de diplomați ruși în Moldova”, a comentat Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, decizia de echivalare a personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în Republica Moldova.

La 14 august 2023, zeci de angajați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău au părăsit Republica Moldova. Potrivit imaginilor video, angajații și personalul tehnic au fost transportați cu autocarele spre Aeroport, unde îi aștepta un avion din Rusia.

„Numărul de angajați la Ambasada Federației Ruse este suficient de mare pentru ca să asigure servicii de calitate, sunt sigură”, a declarat șefa statului, Maia Sandu, după ce 45 de diplomați ruși au părăsit Moldova.

La 18 august 2023, Rusia a pus în lista neagră mai mulți oficiali de la Chișinău, drept răspuns la reducerea numărului de diplomați ruși. MAE-ul rus a subliniat, atunci, că „acest pas neprietenos contribuie la distrugerea relațiilor moldo-ruse, care și așa se află într-o criză profundă din cauza acțiunilor părții moldovenești”.

În aceeași zi, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru explicații.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a opinat că decizia de a expulza o parte din diplomații ruși din Republica Moldova a fost luată de PAS pentru a face pe plac Occidentului și a fi în „trend” cu țările NATO, care au procedat la fel mai devreme. „Au inventat această poveste cu „antenele””, a notat ex-președintele.


Preluat de la: Unimedia.info