Moment istoric. Roverul Perseverance, lansat de NASA, a atins suprafața planetei Marte

Roverul Perseverance, trimis de NASA pe Planeta Roșie, a ajuns joi seară pe suprafața planetei marte, la ora 22.55 (ora Moldovei), așa cum era programat. Perseverance este cel mai complex laborator științific trimis până acum într-o astfel de misiune. Este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, după cele ale Emiratelor Arabe Unite și Chinei, care a parcurs distanța Pământ – Marte în acest an, profitând de o fereastră de oportunitate, transmite digi24.ro.

Roverul a atins suprafața planetei Marte la ora programată, 22.55, ora României.

„I am safe on Mars” (Sunt în siguranță pe Marte) este primul mesaj transmis de Perseverance, de la 480 de milioane de kilometri depărtare.  

„Perseverance este în viață pe suprafața planetei Marte”, a anunțat NASA pe canalul YouTube.

La câteva minute după amartizare, au sosit și primele imagini luate de roverul Perseverance, în care se vede suprafața aridă a planetei Marte.

„Salut, lume. Prima imagine a casei mele pentru totdeauna.” – textul care însoțește poza făcută de Perseverance.

Emoția este la cote înalte în centrul de comandă de la NASA, oamenii de știință aplaudă și se felicită cu lacrimi în ochi.

Roverul va intra în stare de „adormire” în această noapte, timp în care își va încărca bateriile și va face un control al aparaturii de la bord, să se asigure că toate sistemele sunt funcționale, a spus Jessica Samuels, Surface Mission Manager la NASA.

Președintele Joe Biden a urmărit în picioare transmisiunea NASA cu momentul istoric în care roverul Perseverance a ajuns, joi, pe planeta Marte, după o călătorie de șapte luni în care a parcurs 470 de milioane de kilometri. Pe contul oficial de Twitter al Casei Albe a fost postată o fotografie în care președintele american, în picioare, lângă un birou, privește la un ecran aflat pe perete, unde sunt transmise în direct imaginile NASA cu amartizarea roverului Perseverance. Fotografia, însoțită de un mesaj transmis de președintele Biden, a strâns într-o oră zeci de mii de aprecieri.

Roverul a intrat în atmosfera planetei Marte și a încetinit viteza de coborâre. Se află la 15 km altitudine.

Parașuta s-a deschis. NASA a publicat o simulare a procesului de amartizare.

Coborârea și încetinirea vitezei de la 20.000 km/h vor dura 7 minute. NASA numește acest interval „cele7 minute de teroare” – de la intrarea roverului în atmosfera marțaină până la amartizare. 

Transmiterea unui semnal radio de pe marte pe Pământ durează 11 minute, deci roverul trebuie să facă totul singur, pentru că, dacă s-ar întâmpla ceva în timpul menevrelor de aterizare, nu ar fi timp ca echipa de ingineri de pe Pământ să primească semnalul și să și răspundă cu o comandă.

„Perseverance trebui să se descurce singură”, a spus Matt Wallace, unul dintre managerii de proiect.

Roverul Perseverance este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, care va ateriza pe marte în această lună. China și Emiratele Arabe Unite au trimisși ele misiuni spațiale pe Marte, care au ajuns cu bine.

Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson a explicat această „aglomerație într-o postare pe Facebook.

„În caz că nu știați, la foecare 26 de luni se deschide o fereastră de lansare între Pământ și Marte, care pemite unei unei nave spațiale să parcurgă distanța cu un consum minim de combustibil. Acest lucru permite încărcături mai mari.

Această traiectorie specifică se numește Transferul Hohmann. Deci toți care pornesc spre Marte pleacă și sosesc cam în același timp. În actuala fereastră de oportunitate, Emiratele Arabe Unite, China și SUA vor trimite probe pe Marte”, a scris deGrasse Tyson.

 


Preluat de la: Publika.md