Moldovenii care şi-au pierdut viaţa în războiul din Afganistan, comemoraţi. Veteranii au ţinut un moment de reculegere

Cei peste 300 de moldoveni, care şi-au pierdut viaţa în războiul din Afganistan
au fost comemoraţi la monumentul „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire” din sectorul Râşcani al Capitalei. Veteranii au ţinut un moment de reculegere şi şi-au amintit cum au fost impuşi să meargă pe front, unii dintre ei la vârsta de doar 18-19 ani. Miercuri s-au împlinit 34 de ani de la retragerea trupelor sovietice din războiul din Afganistan. Veteranii spun că cel mai important acum este pacea şi îndeamnă autorităţile să fie prudente şi să nu permită destabilizarea situaţiei din ţara noastră.

Ivan Severin a luptat în Afganistan între anii 1986 şi 1988. Bărbatul spune că în calitate de soldat a trebuit să execute ordinele, chiar dacă poate acest conflict nu a trebuit să aibă loc.

„Cel mai neplăcut lucru este că mor civili, femei, mor copii. Soldatul de aceea este soldat ca să lupte, dar civilii mor din cauza unor ambiţii politice. Din păcate mulţi dintre colegi, camarazi de ai noştri au plecat pe drumul veşnic, dar eu cred că trebuie să rămânem în viaţă şi să le păstrăm memoria”, a spus Ivan Severin.

Bărbatul spune că autorităţile ar trebuie să se implice mai mult în susţinerea financiară a veteranilor: „Momentul cel mai dureros este indiferenţa, indiferenţa a unor colegi, a unor personalităţi. S-ar putea face mai mult, deoarece nu suntem atât de mulţi, pentru bunăstarea veteranilor”.

Iar veteranul Ghenadie Staşoc spune că războaiele trebuiesc evitate mai ales în secolul XXI: „Eram tinerei, nu cunoşteam unde şi pentru ce ne trimit, în ziua de azi clar că înţelegem, că totul a fost degeaba. Nimereşti undeva într-o ţară îndepărtată, tinerel şi crezi că până aici a mers ostaşul, nu mai vezi părinţii şi nu mai vezi plaiul, aici emoţii sunt, nu ştii o să mai vii acasă sau nu, noi am avut noroc şi suntem pe loc, ne vedem, ne întâlnim, mulţumim lui Dumnezeu”.

La eveniment a participat şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Unii nici la vârsta de 20 de ani din păcate s-au pierdut într-o ţară foarte şi foarte îndepărtată la mii de kilometri. Puteau crea familii, sta lângă părinţi, lângă surori şi fraţi, dar ei şi-au îndeplinit datoria de ostaşi, dumneavoastră v-aţi îndeplinit datoria de ostaş. Ei vor rămâne vii în memoria noastră pentru că noi o să îi cinstim, Dumnezeu să-i odihnească”, a spus Igor Grosu.

Cu un mesaj pentru veterani a venit şi şeful statului, Maia Sandu. Într-un mesaj pe Facebook oficialul a scris că se închină în fața celor care au revenit de pe front și și-au construit o viață acasă, iar lecţia pe care trebuie să o învăţăm acum când războiul este la hotar, e că viața în libertate are prioritate. Suntem datori să păstrăm pacea și libertatea în țara noastră, a mai precizat Maia Sandu.

La rândul lor, veteranii războiului din Afganistan condamnă războiul din Ucraina şi cer autorităţilor să fie prudente şi să nu permită destabilizarea situaţiei din ţara noastră.

„Astăzi lumea şi regiunea noastră trăieşte nu doar nişte timpuri tulburi, vedem riscuri şi ameninţări pentru bunăstarea şi pacea din ţara noastră. Cerem liderilor din ţara noastră să dea dovadă de înţelepciune şi reticenţă pentru ca să nu fim atraşi într-un conflict străin în care Republica Moldova nu are interese, iar consecinţele pot fi catastrofale”, a menționat Mihai Mocan, președintele Uniunii Veteranilor de război din Afganistan.

„Cred că nu trebuia, nu a dus la niciun bine a fost numai pierderi de vieţi omeneşti şi pierderi în economie. Vreau să vin cu un mesaj de pace către Ucraina, către tot poporul, războiul nu duce la nimic, războiul duce la distrugeri”, a declarat un veteran.

Autorităţile municipale au pregătit pentru veterani şi un terci ostăşesc.

Războiul din Afganistan a durat aproape zece ani şi s-a încheiat în anul 1989. În total, în conflictul armat au participat în jur de 12.500 de soldaţi moldoveni. Peste 300 au murit, patru au fost daţi dispăruţi, iar câteva mii au fost răniţi. În prezent, în ţara noastră sunt peste 8000 de veterani ai Războiului din Afganistan.


Preluat de la: Publika.md