Moldovenii au uitat de restricții. Timp de o săptămână au mai apărut trei focare noi de COVID-19

Ministerul Sănătăţii anunţă că săptămâna trecută au mai apărut trei focare noi de COVID-19 în raioanele Nisporeni şi Anenii Noi.

„Localitatea Grozeşti, raionul Nisporeni, ca urmare a unui eveniment sau a organizării unei festivități au fost identificate 11 persoane pozitive COVID-19. Astfel, colegii din teritoriu ne-au raportat că în localitățile Roşcani şi Mereni au fost la fel stabilite îmbolnăviri asociate, deci anume la astfel de activități. Numărul persoanelor fiind de câte 6 persoane pozitiv testate.”, a afirmat secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii, Constantin Rîmiş.

Între timp, autoritățile au constatat că moldovenii nu poartă masca de protecție corect, nu respectă restricțiile când ies în parcuri sau în localuri și nu conștientizează că virusul se răspândește în spațiile deschise la fel de repede ca în cele închise.

„Pe parcursul săptămânii precedente au fost documentate 394 de contravenţii. Cu părere de rău din cele 32 450 de persoane aflate în autoizolare în 93 de cazuri a fost stabilit că cetăţenii conştient au părăsit domiciliul.”, a menționat secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Interne, Sergiu Golovaci.

Încălcări au fost găsite și la mai multe unități comerciale.

„Unul dintre cele mai problematice sectoare rămâne totuși piețele agroalimentare, care în săptămâna curentă au fost inspectate 51 de unități. Au fost efectuate şi au fost scrise 36 de procese verbale.”, a comunicat directorul adjunct ANSA, Igor Vîlcu.

Ministerul Sănătați şi cel de Interne au îndemnat cetățenii repetat să poarte masca de protecție atunci când nu poate fi respectată distanța socială chiar și în spațiile deschise. De asemenea, este necesar de spălat mâinile cât mai des și de folosit dezinfectanții.


Preluat de la: Publika.md