Moldova mai are teste pentru determinarea COVID-19 doar pentru o lună și jumătate

Moldova deţine teste pentru determinarea prezenţei COVID-19 pentru o lună şi jumătate. La moment mai sunt disponibile peste 40 de mii de teste, dar şi teste din donaţiile agenţilor economici, donate de Rusia şi teste care urmează să fie livrate dintr-o achiziţie a Fondului Global.

Potrivit ministrei, Viorica Dumbrăveanu, acum se realizează o achiziţie publică a circa 100 de mii de teste, iar termenul de livrare şi termenul de folosire a testelor trebuie să fie valabile şi pentru perioada de toamnă-iarnă.

La acelaşi subiect, Viorica Dumbrăveanu a precizat că probele prelevate de echipele mobile de la persoanele care se tratează la domiciliu sau care se fac în cadrul instituţiilor medicale spitaliceşti sunt gratuite.

În general, costul unui test este de aproximativ 20 de dolari, iar dacă se includ şi costurile de personal acesta se ridică la 700 de lei.

Tariful pentru testare a fost determinat şi va fi aprobat săptămâna viitoare de Guvern.

Totodată, ministra sănătăţii a menţionat că săptămâna curentă, după cum menţionează specialiştii epidemiologi, va fi una critică, cu număr critic de cazuri înregistrate de COVID-19.


Preluat de la: Publika.md