Moldova importă cereale! De la începutul anului, în ţară au ajuns aproape 25000 de tone de porumb

Moldova importă cereale: de la începutul anului, în ţară a ajuns de peste șase ori mai mult porumb şi de aproximativ trei ori mai mult grâu faţă de primele 10 luni ale anului trecut.

Din luna ianuarie şi până în prezent, în ţară au fost importate aproape 4500 de tone de grâu şi aproape 25000 de tone de porumb, cu peste 3 mii, respectiv, peste 21 de mii de tone mai mult faţă de perioada ianuarie- octombrie 2019.

„În majoritatea cazurilor au fost importate porumb si grâu furajer. Importurile s-au petrecut din România, Ucraina şi Serbia. În jur de 1000 de tone au fost destinate pentru alimentație – porumb şi grâu – 900 de tone.”, a menționat şeful de Direcţie ANSA, Alexandru Donica.

Autorităţile de la Chişinău susţin că aproape întreaga cantitate a fost importată de companiile care produc soluţii dezinfectante pe baza alcoolului etilic. Cererea de dezinfectanţi a crescut de la începutul pandemiei de COVID-19. Un alt factor ar fi recolta extrem de mică de grâu şi porumb, cauzată de secetă.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale, Nicanor Buzovoi, susţine că în prezent în Moldova este un deficit de cereale.

„La 80 de procente e mai mică roada decât am vrut noi să căpătăm. Au fost suprafeţe în care nu am luat niciun bob. Evident este deficit de porumb şi o să fie. Anii trecuți în genere nu s-a importat niciun fel de porumb pentru că nu era necesar.”,  a comunicat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale, Nicanor Buzovoi.

„Seceta a fost mare şi recolta s-a primit mai puţină. Şi de-atâta şi s-a scumpit. Şi grâul, şi porumbul foarte scump.”

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, spune că scumpirea produselor şi importurile de cereale nu ar trebui să ne îngrijoreze. Chiar dacă recolta din acest an e mică, rezerva de stat de grâu şi porumb este suficientă pentru asigurarea securităţii alimentare a ţării.

„300-350 de mii de tone de grâu avem nevoie pentru asigurarea populaţiei cu produse de panificaţie. Noi avem în ţară în jur de 600 de mii de tone de grâu. Porumbul, ţara are nevoie de aproximativ 800 de mii de tone. Noi practic avem în jur de un milion, un milion 200 de mii de tone, care este îndeajuns pentru asigurarea securităţii alimentare şi furajere.”, a afirmat ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Recolta de grâu de anul acesta a fost de aproape 600 de mii de tone, adică de două ori mai puţin decât în 2019. Producţia de porumb a fost de aproape 800 de mii de tone, de aproape trei ori mai mică faţă de anul trecut.


Preluat de la: Publika.md