Moldova Gaz publică prețul de achiziție a gazului de la Energocom în luna iunie

„Luând în considerație interesul sporit, SA „Moldovagaz” face public prețul de achiziție a gazelor naturale în cadrul licitației recente pe platforma „BRM East Energy”. Astfel, în conformitate cu condițiile contractuale de cumpărare a gazelor naturale dintre SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, în luna iunie 2024 prețul de achiziție va constitui 32,875 euro/MWh, fiind echivalent cu 349,79 euro pentru o mie de metri cubi, sau 6750,9 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), reieșind din puterea calorifică superioară prognozată de 10,64 kWh pe metru cub, și cursul valutar respectiv”, comunică reprezentanții companiei.

MoldovaGaz va cumpăra gaze naturale de la Energocom și în luna iunie, după ce întreprinderea de stat a câștigat licitația. Potrivit responsabililor, prețul de livrare se va stabili în ultima zi a lunii mai curent.

MoldovaGaz a cumpărat gaze naturale de la Energocom și în luna mai, după ce întreprinderea de stat a câștigat licitația. „A oferit un preț mai mic decât cel așteptat de la Gazprom”, a menționat Alexandr Slusari.

Anterior, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a publicat scrisoarea companiei adresată Agenției Naționale de Reglementare în Energie în care sunt descrise posibile scenarii de desfășurare a evenimentelor pe piața gazelor din Republica Moldova, începând cu 1 mai 2024, când expiră contractul cu Energocom.

În scopul asigurării securității energetice a Republicii Moldova, SA „MoldovaGaz” și SA „Energocom”, au încheiat un contract individual la Contractul-Cadru EFET de livrare a gazelor naturale pentru perioada ianuarie – aprilie 2024. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale

Pe 2 octombrie 2023, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că nu exclude că Republica Moldova ar putea să cumpere gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Acest lucru este posibil dacă Gazprom va oferi un preț favorabil și dacă Rusia nu va impune nici o condiție politică Moldovei.

Declarațiile au fost făcute după ce cu două zile înainte de aceasta, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că, Republica Moldova din dreapta Nistrului nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus Gazprom.


Preluat de la: Unimedia.info