Moldova are nevoie urgent de plasmă. Fii bărbat și donează

Numărul mare de infectări cu noul coronavirus a secat toate rezervele de plasmă. Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui anunţă că nu mai au stocuri pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 aflaţi în stare gravă. Şi asta pentru că, în ultimele opt luni, doar 3,54% din bolnavii trataţi au donat plasmă. Chiar dacă se înregistrează o uşoară creştere a fluxului de donatori în ultimele săptămâni, în spitale numărul celor care au nevoie de plasmă a crescut de zeci de ori.

SVETLANA CEBOTARI, director Centrul Naţinal de Transfuzie a Sîngelui:„Astăzi la începutul zilei avem 35 de doze de plasmă convalescentă la nivel naţional, ceea ce vom asigura 50 la sută din necesarul instituţiilor, restul 50 la sută le putem oferi doar seara. Necesitatea instituţiilor se estimează la 50-60 de doze la zi.”

Medicii spun că deşi în ultimele săptămâni se înregistrează o uşoară creştere a fluxului de donatori, numărul celor internaţi care au nevoie de plasmă a crescut de zeci de ori. La Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui au fost doar şase donatori. Alexandru Bezmenicov este unul dintre ei. El a avut o formă uşoară de COVID-19 şi s-a vindecat acum câteva săptămâni.

ALEXANDRU BEZMENICOV, donator de palsmă convalescentă:„Nu este nimic complicat sau dureros în această procedură, care este foarte simplă şi confortabilă. În plus, nu durează mult. Cine este gata să ajute, să vină aici şi să ofere o şansă la viaţă şi celorlalţi.”

Directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui spune că din toţi bărbaţii care au scăpat de COVID-19 şi şi-au dat acordul să fie contactaţi de specialişti, nici jumătate dintre ei nu mai răspund la telefon.

SVETLANA CEBOTARI, director Centrul Naţinal de Transfuzie a Sîngelui:„Posibil există din partea altora şi puţină nepăsare că mă simt eu bine şi mulţumesc că mă simt bine.”

Din 13 Aprilie până în prezent, doar 1401 pacienți vindecați de COVID-19 au donat plasmă. Asta în condiţiile în care numărul potențialilor donatori este de 40 de mii 521. Zilnic, în ţară se vindecă sute de pacienți, însă la centrul național de transfuzie ajung în medie zilnic 5 donatori.


Preluat de la: Publika.md