Moldova a pierdut trei dosare la CEDO. Suma pe care o va plăti statul se ridică la 130 mii euro

Moldova a pierdut trei dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi va trebui să plătească reclamanților o sumă totală de aproape 130 de mii de euro. Hotărârile au fost pronunţate marţi de CEDO. Cea mai mare sumă, 75 300 de euro, statul va trebui să o plătească în dosarul Furtună contra Moldovei.     

Bărbatul din Drochia a ajuns la CEDO după ce firma la care lucra între anii 1999 şi 2005 nu i-a mai achitat salariul din 2001. În urmă cu 14 ani, acesta a depus o plângere la Judecătoria Drochia pentru ca firma să-i achite restanţele salariale. Reclamantul a câştigat procesul. Ulterior, Curtea de Apel Bălţi a anulat hotărârea primei instanţe şi a dat câştig de cauză celeilalte părţi reclamante.

Curtea Supremă de Justiţie a menţinut în vigoarea hotărârea Curţii de Apel. Astfel, bărbatul a ajuns să-şi caute dreptatea la CEDO, care marţi i-a dat câştig de cauză.

Moldova a pierdut la Curtea europeană pentru Drepturile Omului şi în dosarul Electronservice-Nord. Compania reclamantă va primit din partea statului suma totală de 51.500 de euro. În a treia cauză, Spiridonov contra Moldova, reclamantul s-a plâns la CEDO de neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti privind achitarea salariului.

Magistraţii au emis o decizie în favoarea lui prin care au obligat Moldova să achite suma de 2.600 de euro. 


Preluat de la: Publika.md