MOLDASIG, în vizorul deputaților. „Pentru Moldova” propune crearea unei comisii parlamentare speciale

Deputații platformei parlamentare „Pentru Moldova” propun crearea unei comisii parlamentare speciale care să investigheze situația de la „MOLDASIG”. Ei susţin că Veaceslav Platon ar fi preluat controlul asupra companiei de asigurări printr-un atac raider, în baza unei controversate hotărâri judecătorești. Deputații au semnat un proiect de hotărâre și solicită includerea acestuia pe ordinea de zi. Potrivit lor, comisia ar trebui să examineze situația și să se expună în regim de urgență.

Săptămâna trecută, deputatul PAS Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală în legătură cu un posibil atac raider asupra companiei „MOLDASIG”. Potrivit lui, după o decizie recentă a instanței de judecată, acționarul, care în urmă cu patru ani a fost obligat de Comisia Națională a Pieții Financiare să-și vândă cota, acum ar controla 65 la sută din acțiuni cu o valoare de 45 de milioane de lei.

Omul de afaceri Veaceslav Platon neagă că ar fi un atac raider, dar recunoaște că el s-a adresat în instanță. El a precizat că cele 65% din acțiuni sunt controlate temporar de o companie de audit.

„Eu m-am adresat în instanță, iar mai mulți acționari s-au alăturat sesizării mele. Instanţa nu ne-a oferit dreptul asupra acestor acțiuni, ci le-a redirecționat în gestiunea unei companii de audit. Când proprietarii își întorc ceea ce aparține societății pe acțiuni, acest lucru nu poate fi numit un atac raider, din principiu. Domnul Alaiba nu înțelege esența problemelor.”, a spus fostul condamnat penal, Veaceslav Platon.

Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Veaceslav Platon nu a figurat și nu figurează cu statut de ”acționar” în actuala componenţă a „MOLDASIG”, prin urmare ”pretențiile” acestuia sunt lipsite de temei juridic. 

Zilele trecute, CNPF a atras atenţia autorităţilor statului că e necesară crearea unei celule de criză în privința „MOLDASIG” şi a atenţionat că este împiedicată, de vinerea trecută, să-și exercite prerogativele în administrarea specială a companiei de asigurări.

Recent, într-un interviu, omul de afaceri Veaceslav Platon a declarat că „MOLDASIG” ar fi stoarsă de bani de mai mulți ani. O parte ar fi ajuns la „Avia Invest”, care a concesionat aeroportul, iar acționarii „MOLDASIG” au decis să recupereze 40 de milioane de lei.

La rândul său, compania „Avia Invest” a catalogat drept falsuri declarațiile omului de afaceri. Potrivit lor, afirmaţiile lui Platon nu ar fi decât un atac şi o încercare de a obține pe căi ilegale resurse financiare care nu-i aparțin. Cel mai probabil, Veaceslav Platon încearcă să agonisească veniturile ratate în cei câțiva ani de pușcărie, însă compania nu va ceda şi va apela inclusiv la instanțele și curțile de arbitraj internaționale, a mai precizat „Avia Invest”.


Preluat de la: Publika.md