Ministrul ucrainean de Interne al Ucrainei acuză Federația Rusă de act de terorism energetic

„Atacurile de luni cu rachete ruseşti, care au vizat obiectele de infrastructură critică a Ucrainei, reprezintă un act de terorism energetic”. Declaraţiile au fost făcute de autorităţile de la Kiev, care susţin că bombardamentele din 10 octombrie sunt cele mai mari de la începutul războiului. Marţi dimineaţa, Serviciul de Stat de Urgență a raportat că în jur de 300 de sate şi oraşe din regiunea Kiev, Sumî, Ternopil şi Hmelniţki rămân în continuare fără curent electric. 

„În realitate, acesta este al doilea atac masiv cu rachete după 24 februarie şi, probabil, cel mai mare bombardament din istorie în ceea ce priveşte infrastructura energetică importantă. Acum, putem numi acest atac „terorism energetic”, a spus ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastirski.

Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat marţi că a pus în funcţiune 22 de centrale electrice, pentru a garanta alimentarea cu electricitate. 15 deservesc spitalele din regiunile Dnepropetrovsk, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Cernihov. Potrivit experților, alimentarea cu energie a fost restabilită în 3 500 de oraşe şi sate.

Peste o mie de persoane şi circa 120 de echipe ale serviciilor de urgenţă au participat la operaţiunile de stingere a incendiilor şi la cele de salvare pentru a restabili aprovizionarea cu energie. Pe lângă faptul că a oprit exporturile de electricitate, pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic, autorităţile ucrainene roagă cetăţenii să consume mai puţină energie şi anunţă întreruperi zilnice la reţeaua de curent.

„Lucrările de restaurare se desfăşoară în toată țara. Vom restaura toate obiectele avariate după atacul teroriştilor ruşi. E doar o chestiune de timp. Am dispus tuturor structurilor statului să asigure recuperarea cât mai rapidă”, a declarat Volodimir Zelenski.

Atacurile cu rachete ruseşti asupra infrastructurii critice a Ucrainei au continuat marţi, iar presa de la Kiev anunţă noi bombardamente asupra obiectelor energetice în regiunea Ivano-Frankovsk Dnepropetrovsk, Rivne și Pavlohrad. Pe reţele de socializare au apărut imagini cu distrugerile de la o centrală termică din Viniţa, care ar fi fost atacată de drone kamikaze iraniene, iar loviturile ar fi scos-o din funcțiune. Din fericire, nu au fost raportate victime.

Luni, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că la propunerea Ministerului Apărării și conform planurilor Statului Major al Rusiei, a fost efectuată o lovitură masivă cu arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, pe mare și pe uscat, care au vizat infrastructura de energie, de comandă militară și de comunicații. Putin a acuzat Ucraina de bombardarea podului Kerci, calificându-l drept act terorist.

Preşedintele rus a avertizat că dacă autoritățile ucrainene vor mai comite asemenea atacuri pe teritoriul Federației Ruse, răspunsurile vor fi dure. Prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmigal, a declarat, luni, că în urma atacurilor cu rachete rusești, a fost avariată infrastructura energetică din 11 regiuni ale Ucrainei, inclusiv cea de la Kiev. Alimentarea cu electricitate a fost întreruptă aproape în toată țara. Opt regiuni s-au confruntat și cu probleme de alimentare cu apă.


Preluat de la: Publika.md