Ministrul francez de interne cere "toleranţă zero" faţă de rasism în rândul forţelor de ordine

Ministrul francez de interne Christophe Castaner a cerut luni „toleranţă zero” pentru rasism în rândul forţelor de ordine şi a anunţat renunţarea la o metodă de arestare controversată, denumită „strangulare”, relatează AFP, citat de agerpres.ro.

„Niciun rasist nu poate purta în mod demn uniforma de poliţist sau jandarm”, a subliniat Castaner în cadrul unei conferinţe de presă, în contextul în care manifestaţiile împotriva violenţelor poliţiei s-au intensificat în ultimele zile şi în Franţa, în urma protestelor din SUA generate de moartea afro-americanului George Floyd în timpul unei arestări brutale.

Ministrul francez a menţionat că metoda de arestare prin „cuprinderea gâtului, denumită şi prin strangulare, nu va mai fi predată în şcolile de poliţie şi jandarmerie”, întrucât „comportă pericole”.

Castaner s-a declarat totodată „tulburat” de mărturiile privind circumstanţele arestării unui minor de 14 ani, Gabriel, la 25 mai la periferia Parisului, asigurând că „se va face lumină” în acest caz. Adolescentul a fost grav rănit la un ochi în timpul reţinerii sale după ce încercase să fure un scuter.


Preluat de la: Publika.md