Mii de persoane au participat la Recensămîntul 2024

Potrivit BNS, au fost recenzate circa 1.013 mii de persoane, numărul populației recenzate include atît persoanele cu reședință obișnuită, cît și cele fără reședință obișnuită.

„Îndemnăm populația să fie în continuare receptivă și deschisă de a participa la recensămînt!”, a menționat BNS.

Noi.md amintește, în perioada 8 aprilie -7 iulie 2024 în Republica Moldova se desfășoară Recensămîntul populației și locuințelor (RPL).

În această perioadă, circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă pentru a colecta date despre populație și locuințe.

În legătură cu întrebările și îngrijorările expuse în cadrul apelurilor la Linia verde a RPL 0800 800 24, precum și în mediul online despre activitatea recenzorilor, Biroul Național de Statistică (BNS) vine cu următoarele concretizări.

Recenzorii sînt echipați cu chipiu, tricou și/sau vestă, rucsac și tabletă – toate cu logo-ul Recensămîntului. De asemenea, ei trebuie să prezinte obligatoriu legitimația de recenzor.

Orarul de lucru al recenzorilor nu este unul fix, ci unul flexibil, în dependență de specificul activității de bază al fiecăruia (student, angajat cu normă întreagă sau parțială, casnic etc.). Intervalul în care ar putea efectua recenzarea este între orele 08:00 și 21:00. Preponderent, recenzorii vizitează gospodăriile seara, în intervalul 17:00-21:00, și în zilele de odihnă (sîmbătă și duminică), în intervalul 10:00-21:00.

La finalul interviului, înainte ca recenzorul să transmită datele completate în aplicația de pe tabletă, acestea pot fi verificate de către respondent, anunță BNS.

Noi.md precizează că în mediul online a apărut deja informația că un recenzor ar fi scris în chestionar că cetățeanul vorbește limba română în loc de moldovenească, iar în acest context, verificarea calității recenzării este necesară.


Preluat de la: Noi.md