Mii de oameni au protestat în centrul Berlinului împotriva măsurilor anti-COVID

Mii de oameni au protestat miercuri în centrul Berlinului împotriva măsurilor restrictive pe care autorităţile germane intenţionează să le introducă pentru a combate noul coronavirus. Manifestanţii nu purtau măşti şi nu respectau distanţa socială, de aceea poliţiştii au folosit tunurile cu apă pentru a-i dispersa.

Forţele de ordine au format cordoane pentru a-i împiedica pe protestatari să se apropie de clădirea Parlamentului. Anterior, Ministerul de Interne a interzis adunările în faţa şi în jurul instituţiei. Totuşi, mulţimea nu s-a conformat cerinţelor oamenilor legii. Potrivit autorităţilor, cel puţin 190 de persoane au fost reţinute în timpul manifestaţiei.

Cele două camere ale Parlamentului german au adoptat o lege care permite Guvernului să introducă reguli de purtare a măştilor, să limiteze întâlnirile, să închidă magazine, să impună restricţii la consumul de alcool în locurile publice şi să suspende evenimentele sportive. Astfel, măsurile nu vor mai putea fi anulate prin deciziile instanţelor. Potrivit opoziţiei, legea conferă guvernului prea multă putere şi pune în pericol drepturile cetăţenilor, fără aprobarea Parlamentului. Partidul de extremă dreaptă „Alternativa pentru Germania” a comparat-o chiar cu Legea de abilitare din 1933, care a pregătit instaurarea regimului totalitar nazist.


Preluat de la: Publika.md