Marea Britanie, din nou în lockdown. Premierul Boris Johnson: ”Mesajul de bază este acelaşi: rămâneţi acasă”

Începând de astăzi, 5 noiembrie, Marea Britanie reintră în carantină generală, în încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus. Premierul britanic, Boris Johnson, a dat asigurări că lockdown-ul nu va fi prelungit după data de 2 decembrie, scrie b1.ro.

„Aceste măsuri din toamnă vizând combaterea creşterii (numărului de cazuri de COVID-19) vor expira automat pe 2 decembrie. Deşi acum sunt mai optimist privind viitorul pe termen mediu şi lung decât am fost timp de multe luni, nu poate exista niciun dubiu că situaţia de astăzi este gravă şi că nevoie de acţiune este acută’”, a declarat liderul conservator în faţa membrilor Camerei Comunelor.

Spre deosebire de carantina din primăvară, școlile, colegiile și universitățile vor rămâne deschise.

„Nu putem lăsa ca virusul să facă și mai mult rău viitorului copiilor noștri decât a făcut-o deja”, a mai punctat Boris Johnson, cerându-le părinților să-și trimită copiii la școală.

Magazinele neesenţiale, saloanele de coafură, precum şi locurile de agrement şi divertisment vor fi închise din 5 noiembrie până pe 2 decembrie. La fel, restaurantele, barurile și puburile.

Magazinele care vând mărfuri de strictă necesitate vor rămâne deschise, prin urmare „nu este nevoie să vă faceți stocuri”, a precizat Boris Johnson, făcând un apel către populația Marii Britanii.

Măsura anunțată de Guvern nu vizează Scoţia, Țara Galilor şi Irlanda de Nord, unde decizia carantinării revine autorităților din fiecare provincie.

„Mă tem că, de joi, mesajul de bază este acelaşi: rămâneţi acasă, protejaţi NHS (serviciul naţional de sănătate) şi salvaţi vieţi”, a mai spus Johnson, avertizând că, în caz contrar, rata mortalităţii ar putea creşte şi mai mult.

„Crăciunul va fi diferit în acest an, poate foarte diferit. Speranţa şi credinţa mea sinceră este că, luând măsuri dure, putem permite familiilor din toată ţara să fie împreună”, a spus şeful guvernului britanic, evocând măsuri similare luate de Franţa, Germania şi Belgia.

Amintim că aproape 100.000 de persoane sunt infectate cu COVID-19 în fiecare zi în Marea Britanie, un număr mult mai mare decât arată statisticile oficiale, potrivit unui nou studiu. Mai exact, oamenii de știință de la Imperial College London au estimat că există aproximativ 96.000 de cazuri noi de COVID-19 în Anglia în fiecare zi și că focarul se dublează la fiecare nouă zile.


Preluat de la: Publika.md