Alegeri prezidențiale în SUA 2020. Joe Biden, cursă strânsă cu Donald Trump

Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final. Americanii au avut de ales între preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden. După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului ar putea dura zile.

La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat anticipat din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că o întârziere în numărarea tuturor voturilor este foarte probabilă. 

 

(UPDATE) Joe Biden a devenit cel mai votat candidat la prezidențiale din istoria SUA. Cu peste 70 de milioane de voturi, el a depășit recordul lui Barack Obama din 2008. La rândul său, republicanul Donald Trump a reușit să câștigat mai multe buletine decât în 2016, când a obținut o victorie surprinzătoare în fața rivalei de atunci, Hillary Clinton, anunță b1.ro.

(UPDATE) Potrivit CNN, Joe Biden ar avea, în acest moment, 253 de voturi în Colegiu Electoral, față de 213 ale lui Donald Trump. Încă sunt așteptate rezultatele din Alaska, Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada și Pennsylvania. Fox News anunță că Joe Biden conduce în Colegiul electorilor cu 264 la 214.

(UPDATE) Totodată, Joe Biden este declarat câștigător în Michigan de mai multe publicații americane, victorie cu care și-ar asigura încă 16 voturi din Colegiul Electoral.

Ca să ajungă la Casa Albă, Donald Trump pentru un nou mandat de președinte, sau Joe Biden pentru un prim mandat de președinte, trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular nefiind luat în calcul. 

Specialiștii estimează o prezență totală la vot de peste 160 de milioane de alegători, dintre care 100 de milioane la vot anticipat și prin corespondență. 


Preluat de la: Publika.md