MALL-URILE VOR UN ALT GRAFIC: Oamenii cer să li se permită să lucreze şi în weekend

Bătaie de joc. Aşa califică unii manageri ai centrelor comerciale decizia municipalității privind graficul de lucru al
mall-urilor din Capitală. Ei acuză autorităţile că le pun beţe în roate şi cer să li se permită desfăşurarea activităţii şi în weekend, mai ales că pieţele au voie.

În prezent, mall-urile şi centrele comerciale sunt deschise doar de luni până vineri, de la 10:00 până la 16:00.

NATALIA BRICEAG, managerul unui centru comercial: 
„Centrele comerciale nu pot fi comparate cu pieţele. În aceste magazine, lucrurile stau altfel. Avem spaţiu mare, putem aerisi non-stop încăperile, dezinfectăm, periodic, toate suprafeţele, avem şi lămpi speciale pentru dezinfecţia aerului. Chiriașii nostri sunt îngrijoraţi, întrucât avem au un flux mic de clienţi.”

Mircea Baciu, spune că în aceste condiţii, centrele comerciale riscă să rămână fără clienţi şi fără venituri.

MIRCEA BACIU, managerul unui centru comercial: „Sunt mai multe întrebări la care nu avem răspuns: de ce să muncim doar până la 16:00, de ce nu putem fi deschişi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cum sunt legate acestea. Nu este clar cine va mai veni în aceste centre comerciale, oamenii muncesc.”

Managerii centrelor comerciale fac apel la primarul Capitalei şi la membrii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică locală.

ALIONA IAVNAIA, managerul unui centru comercial: „Rugăm municipalitatea să-şi revizuiască hotărârea privind graficul de lucru, din motiv că oamenii muncesc ziua, cei care au nevoie să facă cumpărături nu pot veni după lucru, întrucât este târziu, cu atât mai mult, că şi în weekend suntem închişi. Vă rugăm, în cel mai serios mod, graficul de lucru trebuie schimbat, ţineţi cont şi de rugăminţele noastre.”

În replică, primarul Capitalei, Ion Ceban spune că situaţia epidemiologică este alarmantă, iar relaxarea unor măsuri nu este posibilă.

ION CEBAN, primarul Capitalei: „Am avut o discuție destul de complicată, iar medicii ne-au convins cu argumente că este devreme să deschidem cu un program obișnuit centrele comerciale. Deciziile se iau colegial, or practic toți cei care sunt conectați cu domeniul sănătății, au votat împotriva relaxării suplimentare a măsurilor în acest sens.”

Municipalitatea a decis ca piețele din Chișinău să fie deschise de marți până vineri, de la 5:00 până la 16:00, iar în weekend, de la 06:00 la 14:00. Mall-urile şi centrele comerciale sunt închise în weekend şi pot activa în regim special doar magazinele din incintă care au intrare separată.


Preluat de la: Publika.md