LUMINA SFÂNTĂ a ajuns la Chișinău. Sărbători luminate și Hristos a înviat

Lumina Sfântă care s-a aprins astăzi la biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim a ajuns la Chişinău. Focul Haric a fost împărțit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir ierarhilor Bisericii Ortodoxe din Moldova, preoților și tuturor creștinilor.

Anul acesta după Focul Haric a plecat o delegație condusă de episcopul Ioan al Sorocii, vicar al Mitropoliei Moldovei. Totodată, Lumina Sfântă a fost adusă în Moldova și de reprezentanții Mitropoliei Basarabiei. 

Lumina Divină a fost adusă în țara noastră pentru al 21-lea an consecutiv.

Focul Haric este considerat de creştinii ortodocşi drept cea mai mare minune a creştinătăţii. El se aprinde, în fiecare an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în Sâmbăta Sfântă. Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Iisus Hristos în timpul Vecerniei Mari. Autorităţile din Israel verifică minuţios locul, pentru a vedea dacă nu există surse ascunse de foc, după care Sfântul Mormant este pecetluit cu ceară. Patriarhul, însoţit de o procesiune numeroasă, înconjoară Mormantul de trei ori. Apoi, coboară de unul singur în Mormânt, cu două lumânări stinse, şi se roagă în genunchi.Se spune că dacă în Sâmbăta Mare, în biserica din Ierusalim se aprinde Focul Haric, în acel an nu va fi sfârşitul lumii.


Preluat de la: Publika.md