Locuitorii de pe strada Ghioceilor din Capitală, sufocați de putoarea care vine de la râul Durleşti: ”Este insuportabil”

Putoarea a revenit pe strada Ghioceilor din Capitală. Chiar dacă o porţiune a râului Durleşti a fost curăţată şi pentru asta s-au cheltuit în jur de trei milioane de lei, pe celelalte se scurge tot apă murdară care emană un miros neplăcut.

Acum, din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor, oamenii care locuiesc în preajmă spun că izul este şi mai puternic. Mai rău este că această apă murdară ajunge şi în porţiunea care a fost curăţată în această vară.

„Stăm cu geamurile închise şi e foarte cald, abia răsuflăm. Mai ieşim pe afară, dar cu putoarea asta tot e greu.”

„Foarte mulţi revarsă canalizarea în ea. Toţi vecinii, am scris cerere să fim racordaţi la canalizare, pentru că oamenii nu au altă ieşire din situaţie. În râpă e puţină apă şi mirosul este foarte urât.”

„Mirosul este insuportabil. Nu ştiu în ce parte se uită autorităţile, cum a fost aici curăţat.”

„Ar trebui să se atragă mai des atenţie la toate pâraile, râuleţele mici şi din când în când să le mai cureţe.”

Pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, spune că mirosul este provocat de unii locuitori care aruncă apele reziduale în râu, dar şi de faptul că să execută lucrări de scoatere a nămolului. Problema va fi rezolvată în septembrie, când va fi dat în exploatare colectorul de canalizare construit în cadrul unui proiect.

„Vor fi conectate toate casele din zonă la colectorul care s-a construit în casă. Trebuie să ţinem cont, până nu demult, în zona respectivă, pe o porţiune foarte mare nu a existat reţea de canalizare, iar oamenii revărsau reţeaua de canalizare în râul Durleşti.”, a afirmat pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc.

În 2016, a demarat un proiect de construire a unui colector de canalizare şi amenajare a albiei râului Durleşti în valoare de 16 milioane de lei. Banii au fost acordaţi de Ministerul Mediului, prin intermediul Fondului Ecologic Naţional şi de Primărie.


Preluat de la: Publika.md