Liderii UE au decis să impună sancțiuni Belarusului, nu și președintelui Lukașenko

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, pentru a impune sancţiuni Belarusului, după ce o astfel de decizie fusese blocată de Grecia și Cipru, dar Aleksandr Lukașeko, liderul autoritar de la Minsk, nu figurează pe lista persoanelor sancționate de UE, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Ca parte a compromisului, liderii UE vor transmite Turciei un mesaj ferm, însoţit de ameninţarea cu sancţiuni, în legătură cu comportamentul ei în relația cu Grecia și Cipru.

Acordul la care s-a ajuns a intervenit la finalul unor intense negocieri, potrivit unor surse diplomatice. Şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, reuniţi în summit la Bruxelles, au ajuns la un acord după lungi ore de negocieri pentru a convinge Atena şi Nicosia să fie de acord cu sancționarea Belarusului, potrivit acestor surse.

Sancţiunile impuse Minskului au în vedere circa 40 de oficiali belaruşi, acuzaţi de represiune contra opoziţiei sau de falsificarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 9 august. Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, nu figurează însă pe lista persoanelor sancţionate de UE, a declarat vineri presei preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Măsurile erau pregătite de mai multe săptămâni, dar trebuiau aprobate în unanimitate de statele membre. Or, Ciprul a refuzat să îşi dea acordul, dacă UE nu adresează mai întâi un mesaj în forţă Turciei pentru ca aceasta să înceteze operaţiunile ilegale de foraj în apele sale.

Conflictul din Mediterana de Est, unde Turcia, Grecia şi Ciprul îşi dispută zăcăminte de hidrocarburi, s-a aflat joi în centrul discuţiilor la summitul european. 


Preluat de la: Publika.md