Licitația privind terenurile de la Ciocana va fi făcută după ce va fi elaborat Planul Urbanistic Zonal

Terenul de peste 11 hectare din sectorul Ciocana despre care consilierii PAS susţin că ar fi vândut la un preţ mai mic decât cel de piaţă va fi scos la licitaţie abia după ce va fi elaborat Planul Urbanistic Zonal. Precizarea a fost făcută de viceprimarul Victor Chironda, după ce aleşii Partidului Acţiune şi Solidaritate au spus, într-o conferinţă de presă, că pe acel teren vor fi construite blocuri cu cel puţin 13 etaje. Chironda a declarat că documentul va fi elaborat în următoarele luni. Planul Urbanistic Zonal va stabili ce se poate de construit pe terenul de la Ciocana.

„PUZ-ul urmează să fie elaborat, consultat, prezentat la Consiliu şi aprobat, după care, abia atunci, poate fi scos la licitaţie. Asta ca să ne asigurăm că terenul nu va fi folosit, să zic aşa, neconform destinaţiei.”, a spus Victor Chironda, viceprimar al Capitalei.

Consilierii PAS au mai spus că preţul terenului scos la licitaţie este mult mai mic decât cel real.

„O să facem o verificare internă şi am solicitat deja de la Direcţia Arhitectură toate explicaţiile pe acest subiect, să vedem dacă s-a respectat toată procedura legală, dar valoarea la care a fost evaluat a fost confirmată atunci, în cadrul Consiliului Municipal şi nu va fi mai mică de o sută de milioane de lei.”, a declarat Victor Chironda, viceprimar al Capitalei.

Discuţii despre preţul terenului au avut loc şi în luna august. Într-un schimb de replici cu consilierul PAS Alexandru Trubca, consilierul Platforma DA Aliona Mandatii a menţionat că ea a cerut ca preţul minim de vânzare să fie de 200 de milioane de lei, lucru care nu a fost acceptat. Licitarea terenului de peste 11 hectare a fost aprobată de aleșii locali socialişti şi cei din Platforma DA. Am încercat să luăm o reacţie de la şeful fracţiunii PSRM, Sergiu Afanasenco, care ne-a recomandat să-l sunăm pe colegul său, Vasili Chirtoca. Acesta ne-a spus, la rândul său, că va reveni cu o reacţie, lucru care nu s-a mai întâmplat. Pe de altă parte, liderul fracțiunii Platformei DA din CMC, Andrei Năstase, este convins că nu a fost încălcată nicio procedură.

„Participarea transparentă, publică la o licitaţie, în văzul tuturor mi se pare că este o abordare mult mai aproape de aşteptările oamenilor decât tranzacţionarea proprietăţii municipale peste masă.”, a zis Andrei Năstase, şeful fracţiunii Platforma DA din CMC.

Menţionăm că decizia de a licita terenul din sectorul Ciocana a fost luată de consilierii municipali la începutul lunii august. Într-un comunicat al Primăriei Chişinău se menţionează că preţul de piaţă stabilit de un raport de specialitate este de 2,2 milioane de euro. Consilierii PAS au contestat decizia la Cancelaria de Stat.


Preluat de la: Publika.md