Dosarul profesorilor turci: Extrasul sentinţei de condamnare a lui Vasile Botnari, făcut public

Extrasul sentinţei de condamnare a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate în dosarul expulzării profesorilor turci a fost făcut public. Documentul a fost desecretizat de Judecătoria Chişinău, la solicitarea Procuraturii Generale.

Vasile Botnari a fost găsit vinovat de abuz de serviciu, faptă pentru care i-a fost aplicată o amendă de 1760 de unităţi convenţionale, adică 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii timp de cinci ani. În sentinţă mai este indicat faptul că procurorul a cerut trei ani de detenţie în penitenciar de tip semi-închis.

Procuratura Generală a anunţat că deşi sentinţa a fost mai blândă, acuzatorul nu a contestat-o în termenul prevăzut de lege, de aceea va fi efectuată o anchetă de serviciu. Instituţia a precizat că, până la pronunţarea sentinţei, Vasile Botnari a achitat benevol Ministerului Finanţelor 125 de mii de euro, prejudiciul cauzat statului după condamnarea ţării noastre la CEDO.

Totodată, Botnari a mai plătit Serviciului de Informații și Securitate aproximativ 350 de mii de lei pentru închirierea avionului care i-a transportat pe cei şapte profesori din Republica Moldova în Turcia. Informaţia despre condamnarea fostului director SIS a fost făcută publică prima dată, săptămâna trecută, de către procurorul general, care a anunţat o altă sentinţă.

„El a fost condamnat cu suspendare. Am solicitat instanței de judecată permisiunea de a prezenta publicului larg măcar dispozitivul sentinței.”, a declarat Alexandr Stoianoglo, procurorul general.

În iunie 2019, în cazul expulzării profesorilor turci, CEDO a constatat încălcarea mai multor articole din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci cetăţeni turci expulzați, care s-au adresat la CEDO. Procurorii au stabilit că procedura de îndepărtare a celor șapte profesori turci a fost dispusă, în mod arbitrar, de SIS.


Preluat de la: Publika.md