Letonia a lansat o anchetă privind zborurile private ale ministrului său de externe

Întrucât există o posibilitate reală de comitere a unei infracțiuni, Parchetul General a decis să inițieze urmărirea penală în temeiul articolului privind posibila deturnare de fonduri în sume mari.

În urma controlului, s-a aflat că sumele cheltuite pentru zborurile speciale în perioada 2021-2023 au depășit sumele prevăzute în contractele cu agențiile de turism.

Potrivit Cancelariei de Stat, în perioada septembrie 2021-septembrie 2023, pentru zborurile speciale ale lui Cariņš au fost cheltuiți 613.830 de euro de la bugetul de stat, ceea ce, împreună cu partea din costurile acoperite de UE, se ridică la 1,36 milioane de euro.

Potrivit Delfi, premierul leton Evika Silinja, după declarația Parchetului General, a format o comisie pentru a evalua responsabilitatea oficialilor în legătură cu zborurile colegului său de partid și a șefului Ministerului de Externe.

„Nu am nicio informație despre o posibilă urmărire penală a anumitor oficiali în legătură cu încălcările dezvăluite de procuratură. Dacă voi primi astfel de informații, voi lua imediat măsuri în conformitate cu cerințele legii”, a declarat Silinja.


Preluat de la: Noi.md