China propune o conferință de pace cu participarea Rusiei și Ucrainei

Reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Huei, a declarat că Rusia și Ucraina speră că războiul se poate încheia prin negocieri, în ciuda faptului că părțile beligerante au viziuni diferite asupra soluției conflictului. El a sugerat, de asemenea, organizarea unei conferințe internaționale de pace la care să participe atît Ucraina, cît și Rusia, comunică Reuters.

Li Hui i-a avertizat pe diplomați și jurnaliști, în timpul ultimei sale vizite la Moscova, Kiev și mai multe capitale europene, că războiul ar putea escalada și mai mult, relatează unian.

„Toate părțile insistă pe pozițiile lor și există un decalaj relativ mare în înțelegerea discuțiilor de pace… dar toși sînt de acord că negocierile, nu armele, vor pune capăt în cele din urmă acestui război. La mai bine de doi ani de la începerea războiului, nu numai că nu există niciun semn de acalmie în lupte, dar există amenințarea unei noi escaladări a conflictului”, a subliniat el, adăugând că o încetare a focului ar fi dificilă.

Potrivit lui Li Hui, Federația Rusă apreciază eforturile Chinei în ceea ce privește ultima rundă de „diplomație de navetă”, în cadrul căreia a vizitat Germania, Franța și Polonia, iar Kievul consideră „importantă” recenta sa vizită.

Li a adăugat că China va „îmbrățișa cu brațele deschise” tot ceea ce va contribui la detensionarea conflictului și la negocieri.

„În viitor, China va continua să joace un rol unic și să împărtășească „înțelepciunea chineză””, a subliniat el.


Preluat de la: Noi.md