LA MULȚI ANI, MOLDOVA! 29 de ani de la adoptarea declaraţiei de independenţă

Acum exact 29 de ani, în anul 1991, deputaţii primului Parlament şi marea de oameni din Piaţa Marii Adunări Naţionale au scris cel mai important capitol al istoriei noastre: au adoptat declaraţia de independenţă.

”Avem ocazia să realizăm un imperativ al întregii suflări naţionale. Aşa a început preşedintele de atunci, Mircea Snegur, prezentarea, în Parlament, a actului prin care ţara noastră s-a rupt de Uniunea Sovietică.”

”Astăzi, Parlamentul Moldovei are misiunea şi marea cinste de a consfiinţi pe cale juridică aspiraţiile multor generaţii de moldoveni.”, a declarat primul preşedinte, Mircea Snegur.

Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a fost votată de 278 din totalul celor 372 de deputaţi din primul Parlament. Astfel, Moldova a devenit a şaptea ţară din URSS care şi-a proclamat suveranitatea faţă de Uniunea Sovietică, după Belarus şi Ucraina. La scurt timp de la votul din Parlament, Mircea Snegur a ieşit în faţa celor peste o sută de mii de oameni din Marea Adunare Naţională şi a anunţat mult aşteptatul eveniment.

”Parlamentul Republicii Moldova ales în mod democratic, unanim a adoptat declaraţia despre Independenţa Republicii Moldova!”, a comunicat primul preşedinte, Mircea Snegur.

Declaraţia de independenţă fost întocmită de Alexandru Moşanu, preşedintele de atunci al Legislativului, împreună cu o echipă de istorici, lingvişti şi scriitori, membri ai Mişcării de eliberare naţională.

În timpul manifestaţiilor violente din 7 aprilie 2009 declaraţia de independenţă originală a fost distrusă. În 2010, membrii primului Parlament şi-au pus semnătura pe o copie a declaraţiei de independenţă.


Preluat de la: Publika.md