„La mulți ani frumoși, maestre!” Spiridon Vangheli își sărbătorește astăzi, cea de-a 92-a aniversare

„Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural vă adresează cele mai sincere și calde urări de sănătate, bunăstare și prosperitate.

Exprimăm profunda noastră recunoștință și admirație pentru contribuțiile excepționale pe care le-ați adus culturii și literaturii naționale. Prin operele dumneavoastră remarcabile, în special prin seria de cărți pentru copii „Guguță”, ați reușit să aduceți bucurie și să cultivați imaginația a nenumărate generații. Impactul educativ și cultural al scrierilor dumneavoastră rămâne un pilon esențial în formarea tinerilor cititori și în promovarea valorilor autentice.

Prin poveștile dumneavoastră, ați cultivat valori esențiale precum prietenia, curajul, și dragostea pentru natură și frumos. Ați reușit să creați un univers literar vibrant și plin de culoare, în care fiecare pagină este o invitație la visare și reflecție. Lucrările dumneavoastră nu doar că distrează, dar educă și formează caractere, având un impact durabil asupra dezvoltării armonioase a copiilor și tinerilor.

Ați fost și rămâneți un ambasador al literaturii și culturii noastre, promovând valorile autentice și frumusețea limbii române.

Fie ca fiecare zi să vă aducă bucurii alături de cei dragi și fie ca inspirația și pasiunea care v-au ghidat întotdeauna să vă însoțească în continuare. Sunteți un model de dăruire și excelență, iar contribuțiile dumneavoastră vor rămâne pentru totdeauna în sufletele noastre”, se menționează în mesajul de felicitare adresat scriitorului de către Direcția Generală Cultură și Patrimoniul Cultural al mun. Chișinău.

Spiridon Vangheli, născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, raionul Râșcani, este unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori de literatură pentru copiii din Republica Moldova. Cariera sa literară a început în anii 1960, când a publicat primele sale opere, care au captivat rapid cititorii tineri.

Cea mai cunoscută lucrare a sa este seria de cărți „Guguță”, care a devenit un simbol al literaturii pentru copii din spațiul românesc. Aventurile lui Guguță, un băiețel cu o căciuliță mare, au fost traduse în numeroase limbi și au adus bucurie copiilor din diverse colțuri ale lumii.

Spiridon Vangheli este Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. În 2012 i-a fost conferit tilul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.


Preluat de la: Unimedia.info