Ivan Diacov, despre scandalul din jurul presupusei filări a diplomaților ucraineni

Fostul procuror a declarat că ar fi dispus să fie inclus în componența unei comisii de stat special creată pentru a verifica legalitatea acțiunilor SIS în acest caz.

„Eu, în calitatea mea de fost conducător al secției anchetă SIS, în grad de locotenent-colonel și ca fost procuror al capitalei în grad de “general” sînt de acord să particip în componența unei comisii de stat pentru verificarea legalității acțiunilor SIS, a procuraturii și a judecătorilor în cazul filării diplomaților ucraineni din partea societății civile. Aștept propuneri”, a scris Ivan Diacov.

Menționăm că jurnalista Natalia Morari a precizat că filarea diplomaților ucraineni din R.Moldova ar fi început înaintea Summitului comunității politice europene din 1 iunie 2023 și continuă pînă în prezent. Potrivit ei, diplomații ucraineni ar fi anchetați de către SIS și Procuratură sub bănuiala de destabilizări și acțiuni subversive pe teritoriul R.Moldova.

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a intrat în posesia de date ce indică la relansarea campaniilor de dezinformare și manipulare cu scopul de a destabiliza societatea noastră și securitatea regională.

Țintele noii etape ale campaniei de dezinformare și manipulare sînt:

– compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene;

– scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina;

– reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.

Astfel, conform datelor obținute, un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public al narativului prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene. Printre membrii grupului respectiv se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine. De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate.


Preluat de la: Noi.md