Italia va recruta 60.000 de voluntari pentru a monitoriza respectarea regulilor de distanţare socială

Italia intenţionează să trimită pe străzi aproximativ 60.000 de voluntari pentru a cere populaţiei să continue să respecte regulile de distanţare socială în această etapă de relaxare a restricţiilor, relatează dpa, citat de agerpres.ro.

Planul, anunţat de ministrul afacerilor regionale, Francesco Boccia, survine pe fondul îngrijorării crescute faţă de respectarea acestor reguli de distanţare socială pe plaje, în baruri sau pieţe publice.

Voluntarii nu vor ”aplica sancţiuni, ci vor populariza comportamentul adecvat”, a declarat primarul din Bari şi directorul Asociaţiei Primarilor din Italia (ANCI), Antonio Decaro, potrivit ediţiei de luni a ziarului La Repubblica.

Boccia a spus că aceşti voluntari vor fi numiţi ”asistenţi civici” şi vor purta veste albastre. Vor fi înarmaţi cu ”puterea convingerii, a raţiunii şi a zâmbetelor lor”, a declarat el.

Un apel la recrutare, deschis pentru toţi cetăţenii, dar cu prioritate pentru şomeri şi beneficiari ai ajutorului de asistenţă socială, urmează să fie publicat de Agenţia de Protecţie Civilă, săptămâna aceasta, a scris Boccia pe Facebook.

Italia a fost grav afectată de epidemia de coronavirus, dar aceasta a atins apogeul la sfârşitul lunii martie şi, după săptămâni de scădere a numărului de cazuri de infecţie, izolarea ţării s-a încheiat de facto pe 18 mai.

Într-un interviu acordat pentru ziarul La Stampa, Boccia a declarat că guvernul foloseşte ”metoda ‘morcov vs băț”’ care ”a funcţionat”, dar ministrul a avertizat că o diminuare în continuare a restricţiilor ar putea fi amânată dacă oamenii nu respectă regulile de distanţare socială.

În prezent, autorităţile italiene intenţionează să suspende interdicţiile de călătorie între regiuni începând cu 3 iunie. La aceeaşi dată, Italia urmează să-şi redeschidă graniţele pentru turiştii din alte ţări ale Uniunii Europene.

De duminică, Italia a raportat 32.785 de decese cauzate de COVID-19, boală respiratorie cauzată de noul coronavirus, şi 229.858 de cazuri de infectare.


Preluat de la: Publika.md