Ion Cristoiu, analist român: "În România, și scriitorii, și jurnaliștii tratează R. Moldova la nivel de telenovelă, dar eu nu împărtășesc această părere"

Eu întotdeauna am respins această atitudine de telenovelă. Am încercat să gîndesc situația din Republica Moldova și postdecembristă, dar o cunosc și pe cea din perioada interbelică și de după 1812, ca o altă țară. E ca și cum aș scrie despre Bulgaria, despre Serbia. Nu introduc sentimentalisme, nici pozitive, nici negative în analiza noastră {…}”, a menționat Ion Cristoiu.

Acesta a mai adăugat că, în România, în prezent, nu există nicio analiză obiectivă a situației din Republica Moldova.

„Asta se întîmplă pentru că, pe de o parte, este această atitudine de jurnaliști, care sînt frații mai mari și vă sfătuiesc cum să trăiți, dar este și foarte important că în România se manifestă în presă, chiar și în presa așa-zisă liberă, interesul de stat. Deci sînt anumite realități, la care jurnaliștii noștri se supun imediat comenzilor statului, pentru că spun că este interes de stat.

La ora actuală, cel puțin, în România, jurnaliștii se supun unui proces numit cenzura consensului. Există anumite subiecte, pe care presa din lenevie sau din comoditate nu are curaj să le abordeze”, a mai precizat jurnalistul român.

În contextul situației geopolitice, mai ales, avînd în vedere războiul din Ucraina, Ion Cristoiu a menționat despre radicalizarea atitudinii conducerii Republicii Moldova, care, în opinia lui, și-a pierdut din caracterul judicios manifestat la începutul evenimentelor din țara vecină.

„De la declanșarea războiului în Ucraina, la început conducerea Moldovei a fost destul de prudentă. Cum cred eu că așa trebuie să fie o țară mică. Atunci chiar mi s-a părut o politică, pe care eu o numesc înțeleaptă. În ultima vreme, este un salt, o deplasare în cadrul acestei politici, care pe mine mă surprinde. Adică aproape peste noapte Moldova este antirusească, anti-Putinistă, pro-Zelenki. Ceva s-a schimbat”.


Preluat de la: Noi.md