Ion Chicu: Abrogarea "Legii miliardului", imposibil de implementat cu un Guvern în exercițiu

Implementarea Legii care prevede anularea așa-numitei „legi a miliardului” nu va fi posibilă cu un Guvern în exercițiu. Asta deoarece pentru aplicarea documentului sunt necesare un șir de acte secundare, care pot fi aprobate doar de un Executiv cu atribuții depline. Declarația a fost făcută de fostul premier Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă, cu ocazia încheierii mandatului.  

„Doar aprobarea unei legi nu înseamnă că imediat merge implementare. Este necesar cadrul normativ secundar, un șir de hotărâri, de acord. Banca Națională la noi este instituția independentă. Eu nu văd riscuri în perioada următoare ca această lege poate fi implementată și va pune sub pericol sustenabilitatea Băncii Naționale.”, a comunicat fostul premier, Ion Chicu.

În data de 16 decembrie, Parlamentul a votat anularea datoriei publice, formată în urma fraudei bancare şi pusă pe spatele cetățenilor. Un proiect de lege în acest sens, propus de deputații socialiști, a fost aprobat în două lecturi cu voturile deputaților PSRM și celor de la Platforma „Pentru Moldova”. 

Recent, Fondul Monetar Internațional a criticat dur legile votate de Parlament, la încheierea sesiunii, inclusiv cea care anulează așa-numită „lege a miliardului”. Reprezentantul permanent al instituției în Moldova, Rodgers Chawani, a declarat, printr-un comunicat de presă, că implementarea acestor iniţiative legislative ameninţă serios stabilitatea macroenomică şi financiară a țării noastre. 

Recent, Curtea Constituţională a admis cererea depusă de deputaţii grupului PRO MOLDOVA şi a decis suspendarea anulării „legii miliardului”, pentru a se pronunța privind constituționalitatea acesteia.


Preluat de la: Publika.md