Investigaţie ZDG: Pădurea de la Durleşti, ciopârțită sub ochii autorităților, iar în locul copacilor „răsar” construcții din beton armat

Pădurea Durleşti, care se află în apropiere de Chişinău, este ciopârțită sub ochii autorităților, iar peste noapte, răsar construcții din beton armat, chiar dacă în păduri sunt permise doar construcții ușor demontabile. Potrivit unei investigații realizate de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă, prețul unei case în această zonă poate depăși 200 de mii de euro. În prezent, în pădurea Durlești sunt puse deja bazele pentru șapte imobile, însă locuitorii din zonă se tem că toată pădurea va fi distrusă și folosită în scopuri imobiliare.

Potrivit investigaţiei, în anul 2008, în urma unui contract de arendă încheiat cu Moldsilva, 40 de hectare din această pădure au ajuns în posesia firmei „Batami Grup”, fondată și administrată de Ion Meleca. Contractul de arendă a fost încheiat pentru o perioadă de 29 de ani și este valabil până în 2037. Pe această parcelă de pădure, luată în arendă, Meleca a inițiat construcția mai multor imobile.

Locuitorii cartierului „Poiana Domnească”, aflat la marginea pădurii Durlești, spun că, la mijlocul lunii decembrie, în timpul nopții, au început să audă zgomotul drujbelor și al mașinilor care aduceau beton.

Mai mulți locuitori din sectorul „Poiana Domnească” au semnat o petiție pe care au înaintat-o mai multor structuri de stat pentru realizarea contractului de arendă a pădurii.

Chiar dacă în unele cazuri sunt turnați în pământ doar pilonii din beton armat, cele șapte imobile care urmează să apară în pădurea Durlești sunt deja înregistrate la Cadastru cu titlul de „construcție nefinalizată”.

Pădurea Durlești, aflată la marginea sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, între localitățile Durlești și Dumbrava, și întretăiată de șoseaua Balcani, are o suprafață totală de peste 250 de hectare.


Preluat de la: Publika.md