Inundații devastatoare în România. Ministerul mediului de la București: Un asemenea fenomen a avut loc acum două sute de ani

Inundații devastatoare în România. Ministerul mediului de la București spune că un asemenea fenomen a avut loc acum două sute de ani. În câteva zile a plouat cât într-o lună, provocând dezastru în zeci de localități.

Unul dintre cele mai afectate este județul Caraș Severin, unde nivelul apei a depășit 100 de litri pe metru pătrat. Tot acolo, 20 de persoane, între care și 12 copii, au fost evacuați cu elicopterul. Alți 50 de oameni au fost salvați prin mijloace terestre. 

În Oțelu Roșu, județul Caraș Severin, râul Bistra s-a revărsat peste un cartier întreg. Pompierii au format un lanț uman pentru a salva cinci familii.

Iar orașul Lugoj s-a transformat într-o mică Veneție. Două breșe de 30 de metri au apărut în digul din regiune, iar podul deasupra râului a fost închis, întrucât există riscul prăbușirii.

Oamenii sunt disperați și spun că apele i-au lăsat fără nimic. 

„Am rămas fără nimic”.

„E mort puietul, e mort oul. Tot ce-i în stup e mort tot, înțelegi? N-ai ce să iei din el”.

Pompierii au intervenit cu motopompe și în județele Maramureș, Hunedoara și Cluj.

Ieri, ministrul român de Interne, Macel Vela, a ajuns cu elicopterul în zonele inundate.

„Au fost evacuate persoanele care locuiau în apropeirea acestei breşe. În acest moment, în România se intervine în 10 judeţe”, a comunicat ministrul român al Afacerilor Interne, Macel Vela.

Partea pozitivă este că, după ploile de neoprit din ultimele zile, Cascada Bigăr, considerată una dintre cele mai frumoase din lume, se revarsă cu mai multă forță. Unul dintre români care a surprins peisajul de nerecunoscut, a postat imaginile vide pe Facebook. 

Până mâine dimineață întreaga Românie se va afla sub influența unui Cod Galben de grindină, descărcări electrice, averse torențiale și vijelii. Presa din țara vecină transmite că iunie a fost luna potopului. În 19 zile au fost emise peste 40 de avertizări de furtuni, peste 30 de alerte Cod Roşu, adică de două ori mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


Preluat de la: Publika.md