Interpol a refuzat anunțarea în căutare internațională a fostului lider PDM

Interpol a refuzat includerea fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale organizației.

Despre această hotărâre, Procuratura Generală a fost informată ieri, 23 iulie 2020.

Decizia a fost luată în cadrul ultimei sesiuni a Comisiei de Control a Fișierelor din cadrul Secretariatului General al Interpol, din perioada 29 iunie – 3 iulie 2020, care a stabilit că „menținerea datelor privind solicitantul nu este compatibilă cu obligaţiunea Interpol de a asigura cooperarea eficientă între autorităţile poliţieneşti în spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului (articolul 2 al Constituţiei /V Interpol)”.

Deoarece Comisia nu a indicat prin ce și-a motivat decizia, Procuratura Generală anunţă că se va adresa Direcției Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGP cu solicitarea de a explica motivele care au stat la baza emiterii unei decizii de refuz în anunțarea învinuitului în căutare internațională.

În funcție de răspunsul care va urma, Procuratura va decide ce acţiuni va înreprinde în continuare.

Acum o lună, Procuratura Generală a expediat autorităților competente din SUA un set de acte cu solicitarea de extrădare a fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere penală în Moldova.

Concomitent, Procuratura Anticorupție și PCCOCS au expediat colegilor americani două cereri de comisie rogatorie în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar.

Plahotniuc a fost anunțat în căutare după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale”, escrocherie și spălare de bani.

Anterior, avocatul lui Vlad Plahotniuc, Lucian Rogac, a declarat în presă că dosarele ar fi politice şi au fost iniţiate la comanda actualei guvernări cu scopul de a distrage atenția societății înainte de alegerile prezidențiale.


Preluat de la: Publika.md