Iniţiativă legislativă: Monumentele şi clădirile de importanţă cultural-istorică trebuie asigurate

Monumentele şi clădirile de importanţă cultural-istorică trebuie asigurate! O iniţiativă legislativă în acest sens aparţine unui deputat al fracţiunii Partidului “ŞOR”, Igor Himici.

Parlamentarul are o explicaţie şi un exemplu drept argument: incendiul de la Filarmonica Naţională, lipsa de resurse suficiente pentru reparaţie şi garanţia restaurării monumentelor şi a clădirilor în caz de dezastre. Deputatul nu ştie însă de câţi bani e nevoie pentru a le asigura şi de unde vor fi luaţi banii.

„Pentru mine, ca artist emerit, şi pentru colegii mei, incendiul de la Filarmonică a devenit o tragedie personală. Colectarea de fonduri, în astfel de cazuri, nu oferă nicio garanție. În plus, durează mult şi uneori acest timp e prețios. Asigurarea obligatorie va fi o garanţie de renovare a monumentelor”, a declarat Igor Himici.

Potrivit lui Himici, statul trebuie să-şi asume asigurarea obligatorie a tuturor clădirilor şi monumentelor de valoare istorică şi culturală, inclusiv pentru a nu permite alte construcţii în locul lor.

Solicitat de postul nostru de televiziune să precizeze de ce iniţiativa nu a fost înaintată la votarea bugetului de stat pentru 2021, deputatul a precizat că nu e târziu pentru un astfel de amendament. Igor Himici a recunoscut că nu a calculat cât costa asigurarea integrală a monumentelor, însă a afirmat că responsabilii de stat în finanţe sunt obligaţi să identifice resursele necesare.

Ministerul Culturii, Educaţiei şi Cercetării ne-a comunicat că în ţara noastră nu sunt nici clădiri, nici monumente asigurate. Beneficiază de asigurări doar obiectele valoroase prezentate la expoziţii, cum ar fi tablouri, covoare şi alte lucruri de importanţă naţională.

În ceea ce priveşte Filarmonica Naţională, Ministerul Culturii nu are încă un proiect de reabilitare a clădirii incendiate în septembrie 2020, iar acesta va fi elaborat doar după ce se va încheia expertiza tehnică a edificiului.

 


Preluat de la: Publika.md