Infertilitatea, migraţia şi lipsa unui loc de muncă, motivele care stau la baza natalităţii scăzute din Moldova

Infertilitatea, migraţia masivă, dar şi lipsa unui loc de muncă sunt câteva din motivele care stau la baza natalităţii scăzute din Republica Moldova. Statisticile sunt îngrijorătoare şi arată că în maternităţile din ţară anul trecut au venit pe lume aproape 32 de mii bebeluşi, cu aproape 20 la sută mai puţin decât în anul 2015.

Dacă e să comparăm indicatorii, în anul 2015 au venit pe lume peste 40 de mii de copii. Cu doi ani mai târziu în 2017, numărul noi născuților a fost de peste 36 de mii, iar anul trecut s-au născut puţin peste 32 de mii de bebeluşi. Astfel, natalitatea de la an la an scade cu aproximativ cinci la sută. 

Specialiştii prognozează o scădere tot mai accentuată a natalităţii şi în următoarea perioadă.

”S-a modificat foarte mult comportamentul demografic al reproducerii, ceea ce înseamnă că de fapt familiile se reduc la un singur copil, iar cea de a doua naştere nu are loc din cele mai deseori economice. Cele mai dese ori cheltuielile pentru întreţinerea generaţiei tinere se axează mai mult pe umerii familiei, societatea, statul nu participă.”, a spus doctorul în ştiinţe demografice, Valeriu Sainsus.

Potrivit Oficiului Stării Civile, anul trecut în Republica Moldova s-au născut peste 32 de mii de copii, în timp ce au fost înregistrate 40 de mii de decese.


Preluat de la: Publika.md